Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Честит имен ден, прекрасни именици!

Отново повод да почерпят имат хората, които празнуват три пъти през годината своя имен ден - Валери и Валерия.

Освен на 7-и август, когато църквата почита Св. прпмчк Дометий, Св. Наркис и Св. мчца Потамия, те празнуват още и на 7-и юни, когато отбелязваме Св. свщмчк Теодот, еп. Анкирски и Св. мчца Валерия, както и на 21 –ви януари – денят на Преп. Максим изповедник и Св. мчк. Неофит.

Името Валери има латински произход, като е възможно да произлиза от valerius, родово име от valeo, означаващо „силен съм”; от valere - „който има стойност” или от латинското valens - „здрав”.

Свети Дометий е роден в Персия в семейство на езичници по време управлението на Свети император Константин Велики.

Като малък той се запознал с Христовата вяра, оставил езичеството и се кръстил. Толкова много той обикнал истинската вяра, че напуснал всичко светско и станал монах в един манастир до град Низибия. След като поживял там известно време, той пожелал да се отдаде на безмълвен живот. Затова напуснал манастира и отишъл в една планина, където се настанил в пещера. Чрез пост, молитва, бдение и богомислие Свети Дометий достигнал такава светост и съвършенство, че изцерявал от всякакви болести.

В тия предели дошъл Юлиан Отстъпник. Той чул за Дометий и пратил люде да зазидат отшелника в пещерата жив, заедно с двама негови ученици. Това станало в 363 година. Така завършил животът му.

снимка: 123rf.com

c