Водещи новини Общество

Преображение Господне е! – Небето се отваря и чува молитвите

Преображение Господне е! Според поверието, Небесното царство се отваря и чува молитвите ни.

Традицията повелява на Преображение Господне да се  освети и благослави  новото грозде.

Преображение Господне е един от най-светлите празници в църковния календар и се отбелязва още от първите векове на християнството. Свързан е с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос пред трима от най-близките му ученици.

Според преданията, юдеите старателно  изучавали пророчествата на Иисус Христос, но  превратно тълкували техния смисъл, като мислели, че Месията ще ги освободи от робството на чужденците, ще ги възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те не разбрали, че в тях се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за светски изгоди. Дори самите апостоли не били съвсем чужди на подобни земни помисли, макар и да повярвали, че Иисус е очаквания Месия. Те също се надявали, че Иисус Христос ще възстанови израилското царство, спорели помежду си кой от тях ще бъде тогава най-голям. За тях било недопустимо, че Иисус Христос, Син Божи и Спасител на света, ще понася страдания и унижения от хората.

Христос често беседвал с учениците си за своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Сърцата на учениците се изпълвали със скръб, но дълбоко в себе си те не вярвали, че това ще се случи.

За да укрепи вярата им, че той е истинският Син Божий, Христос се изкачил с трима от тях – Петър, Яков и Йоан, на една висока планина в Галилея. Отдалечил се от тях и започнал да се моли. Учениците му през това време заспали, а когато се събудили, видели Иисус преобразен –  лицето му светнало като слънце, а дрехите му били бели като сняг. При преображението си Христос показал на апостолите своята божествена природа, опитал се е да ги предпази от съмненията при вида на страданията му и да укрепи вярата им.

Преображение Господне е времето, свързано с промяната и с надеждата. Народът вярва, че на този ден небето се отваря и ясно чува молитвите ни. Казват,  че ако някой се разболее и на този ден натопи връзка сушени плодове във вода, а болният пие от нея и болестта ще се преобрази.

Според народните поверия природата се „обръща” и дните видимо започват да намаляват. Морската вода също „се обръща” – става по-студена, а  теченията покрай брега  се засилват. Лястовиците и щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

В българските православни храмове на Преображение Господне се отслужва литургия, като се прибавя отделен тропар – молитвено песнопение, наречено “Освещаване на гроздето”.

Преди години в малките градове и села на България са се правили  панаири, разменяли са се животни и стоки. Родителите на момите и ергените са се уговаряли за годежи, а женитбите са се правели през септември, за да се роди дете през юни и в най-усиления летен период  булката да се захване за работа.

На Преображение Господне вярващите се причестяват след  петдневен пост и въпреки че са Богородични пости, на този ден се разрешава да се яде риба.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *