Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Увеличават се страните със забрани за пристигащи от България

Заради заразата у нас се увеличават страните, които въвеждат рестрикции за пристигащи от България. Белгия "оцвети" в червено Североизточна и Югозападна България.

От началото на август т.г., Федералната служба за външна дейност, външна търговия и сътрудничество за развитие на Кралство Белгия, включи части от България в т.нар. „оранжева" и „червена" зони:

  • Оранжева зона – Пътуването до България /Северен централен, Югоизточен, Южен централен райони / следва да се извърши при повишено внимание;
  • Червена зона – Пътуването до България /Североизточен и Югозападен райони / не е възможно или разрешено.

Всички български граждани, пътуващи от България до Белгия подлежат на задължителна карантина и тест, ако са пребивавали в Североизточен или Югозападен райони и на препоръчителна карантина и тест, ако са посетили Северен централен, Югоизточен и Южен централен райони.

Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, в т.ч. туристическите.

* * *

"Червена зона" е вече цялата ни страна за властите и в Словения. От 30 юли всички, пристигащи от България, трябва да се изолират за две седмици. Решението е взето въз основа на оценки от компетентния Национален институт за обществено здраве на базата на епидемиологична обстановка у нас и влиза в сила от 31. юли 2020 г.

На пристигащите от България граждани ще бъде наложена задължителна 14-дневна карантина. Мярката важи за всички пътници с временно или постоянно пребиваване в България, влизащи на територията на Словения (независимо от тяхното гражданство).

По изключение пътниците от България, независимо от тяхното гражданство, могат да влязат в Словения без ограничения или без да бъдат подлагани на карантина, ако се класират сред едно от шестте изключения по член 10 от Наредбата за режима на вход/изход от Словения (точки 3, 4, 5, 6, 7, 8) http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ODLO2135&d-49681-o=2&d-49681-p=1&d-49681-s=1.

Въпреки това, пътниците, влизащи в Словения по изключенията по точки 3 и 8, трябва да покажат отрицателен тест за Covid-19, който е не по-стар от 36 часа от входа на словенска територия и трябва да е направен в държава-членка на ЕС или на Шенгенското пространство.

Сред изключенията са лица осъществяващи търговски дейност и пребиваващи в Словения в рамките на 24 часа (т.3), командировани лица в областта на международния транспорт (т. 4), лице осъществяващо трафик на стоки до и от Словения в рамките на 12 часа от влизането на територията на държавата (т. 5), лица, които преминават транзит през държавата в рамките на 12 часа от влизането (т. 6), притежатели на дипломатически паспорти (т. 7), лице, което предоставя услуги, за които е издадено удостоверение от компетентното министерство (т. 8).

* * *

Гърция удължи до 15 август изискването за отрицателен ПСР тест за всички идващи от България, Румъния и Обединените арабски емирства.

* * *

Кипър - от 30 юли 2020 г. , компетентните кипърски власти въведоха следните допълнителни изисквания, които следва да бъдат отразени в лабораторния тест за COVID-19, представян от лицата пътуващи до Република Кипър:

  • дата на провеждане на теста
  • PCR тест за COVID-19 / не се признават други видове тестове /
  • пълно име на изследваното лице
  • резултат от теста

Въпреки че отвори летището си във Виена - за пристигащи от България, Австрия също изисква отрицателен ПСР тест, преведен на английски или немски език.

* * *

Украинските власти въведоха нова методика, с която се определя рискът от заразяване във всички държави чрез включването им съответно в „червена“ или „зелена“ зона. Мястото на България е определено сред страните от „червената зона“.

В тази връзка от българските граждани, пътуващи от България до Украйна, се изисква да представят застрахователна полица и осигуряване на самоизолация за срок от 14 дни или да представят документ за PCR тест с негативен резултат, извършен в рамките на до 48 часа преди влизането в страната.

При влизане в Украйна от държава в "зелената зона" е необходимо гражданите да имат само застрахователна полица.

* * *

Чехия - считано от 3 август 2020 г. компетентните власти в Чешката република са включили Румъния в т. н. „червен списък“, поради епидемиологичната ситуация от COVID-19.

В тази връзка българските граждани, пътуващи през Румъния за Чешката република, следва в срок до 12 ч. да преминат през румънска територия. В случай на просрочване на разрешената продължителност на преминаване, при влизане в Чешката република, българските граждани трябва да се свържат с пункт за извършване на тест за COVID-19 или да се подложат под карантина.

Източник: МВнР

c