Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Пет училища от област Добрич получават 450 000 лева за изграждане на STEM среда

Приключи оценяването на проектните предложение по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“, съобщават от Министерството на образованието и науката. Публикуван е списък на училищата, които ще получават финансова и организационна подкрепа по проекта. Сред тях са пет училища от област Добрич.

СУ „Любен Каравелов” в Добрич попада в голямата категория и ще получи финансиране в размер на 250 000 лева. Другите четири учебни заведения са в малката категория. Това са добричките ОУ „Стефан Караджа” и СУ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Христо Смирненски” в Ген. Тошево и СУ „Асен Златаров” в Шабла. Първите три училища ще получат по 50 000 лев, а четвъртото – 49 500 лева.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Програмата финансира проекти за изграждане на училищни STEM центрове в две категории: малка (до 50 000 лв.) и голяма (до 300 000 лв.).

Чрез STEM обучението младите хора ще придобият нужните знания и умения, за да се реализират успешно в професиите на бъдещето. Учениците ще се обучават в среда и чрез методи, близки до бизнеса и реалния живот. Обучението в училище ще насърчава ученето чрез творчество и създаването на иновативни решения за проблеми от реалността. Повече млади хора ще избират да се обучават и реализират в професиите, свързани с наука и технологии. Младите хора могат да имат успешно бъдеще и достоен живот в България.

c