Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

3 август - Световен ден на динята

Световният ден на най-сладкия плодов зеленчук - динята, се отбелязва днес. Не, няма грешка. Според приетата класификация на земеделските култури динята е плод, който спокойно може да се използва и като зеленчук. В някои страни тя се пържи, вари или маринова. При пържене, кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена в Китай и Русия.

Отново в Китай може да опитате печени динени семки, овкусени с подправки. В Западна Африка те се използват за приготвянето на супа и други ястия или се изстискват за масло.

У нас най-често се консумира плодът на динята. Той е ягодовиден, сочен, сладък и червен. Повърхността на естествените дини е леко грапава. Динята съдържа над 92% вода и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини.

Смята се, че родина на динята е Южна Африка. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.

В различните райони на България, до динята може да видите надпис карпуз или любеница. Това са другите две имена, с които този плод е известен у  нас.

Когато купувате диня, е добре да знаете някой малки хитринки, които ще ви помогнат да изберете перфектната, добре узряла диня. Посягайки към динята, гледайте тя да има блестяща кора, с ясно различими райета. Когато почукате върху нея и звукът е кух, значи е добре узряла. А ако леко я стиснете и чуете изпращяване, значи наистина е перфектната диня. Важно е повърхността й да не е наранена, а на някоя от страните може да има тъмнооранжево петно.

От диня може да направите и чудесни декорации – динено чудовище, фонтан, акула, кошница за плодове и др., стига да имате време да развихрите въображението си и търпение за изпълнението.

c