Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Вирусолог: Човек може да бъде заразен едновременно с COVID-19 и грипен вирус

"В момента има плато, в което сме разположени по брой на случаите. Увеличи се и броят на изследванията. Резултатите, които се отчитат обаче, не поставят България в благоприятно положение", това заяви пред БНТ вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

"Това поставя страната ни в тройката европейски държави с най-висок процент на 100 000 заболели." Акад. Гълъбов заяви,че налице преобладаване на броя на заболелите, спрямо броя на оздравелите, "което показва, че положението при нас не е много цветущо и ние се намираме в един период на активно разпространение на заразата в страната".

По отношение на имунитета, който заразените изграждат

Относно една от теориите, че заразените попадат в рискова група и са доста по-податливи на повторно заболяване, акад. Гълъбов посочи, че на този етап, данните са все още доста противоречиви.

"Дори има много данни, които показват противното - че при повторно заразяване, те боледуват с доста по-леки поражения.

Индивидуалната защита, индивидуалният отговор на хората е много различен. Има лица, които съвсем нормално развиват антитела и те ги защитават след това, същото се отнася и за клетъчния имунитет - това вече е доказано. Но има и такива (заболели), които дават много слаб отговор. Надеждите ни са свързани, че все пак ще има някаква уравниловка в резултатите, след приложението на ваксина, която се разработва активно в момента.

Възможно ли е човек да се зарази едновременно с грип и с COVID-19 и какво би се случило?

Човек може да се зарази с двете - без никакъв проблем. Още повече, че има тенденция да преобладават пораженията на горните дихателни пътища - от COVID-19, което значи, че могат да се срещнат двата вируса. По принцип между вирусите има един феномен "интерференция", т.е. взаимно пречене - кой пръв ще овладее клетъчните рецептори.

Засега няма натрупани категорични данни, тъй като до този момент все още не са се срещали двата вируса. Бъдещето ще даде отговор, но категорично двата вируса могат да заразят едновременно, заяви акад. Ангел Гълъбов.

кадър - БНТ

c