Водещи новини Общество

РИОСВ не установи горене на отпадъци след два сигнала за мръсен въздух в Добрич

Два сигнала за замърсяване на въздуха в Добрич от промишлени обекти са постъпили в РИОСВ – Варна на 22 и 23 юли, съобщиха от инспекцията на запитване на Про Нюз Добрич.

Първият сигнал е за горене на отпадъци от лавандула от дестилерия, намираща се в Добрич,  на ул. „3-ти март“ № 66. Вторият е за горене на отпадъци в леярна край Добрич.

На 23 юли е изпратен екип от експерти на РИОСВ – Варна в Добрич за извършване проверка на място по тези сигнали.

При извършената проверка на ул. „3-ти март“ № 66 не е констатиран обект „Дестилерия за преработка на етерично-маслени култури“ на посочения адрес. При извършения обход в района не се установи наличие на изхвърлени отпадъци от лавандула, както и следи от изгаряне на такива. За  осъществяване на текущ контрол на цитирания имот на посочения адрес ще се сезира кметът на Община град Добрич.

При извършената проверка на леярски цех в западната крайградска зона в Добрич не се констатира изгаряне на отпадъци, както и не са установени следи от такова. За нуждите на производството е инсталирана индукционна пещ. Пещта е снабдена с локална вентилационна система. На дружеството е дадено предписание за представяне на отчетна книга по отпадъци в РИОСВ – Варна за извършване на проверка и по документи.

За периода 22-23 юли в РИОСВ – Варна не е постъпвал сигнал, касаещ площадка за автомобилни гуми.

Припомняме, че гражданин съобщи за Про Нюз Добрич, че е подал сигнал до Общината и РИОСВ. Той смята, че най-вероятно замърсяването на въздуха в града идва от изгаряне на отпадъци в района на индустриалния квартал.

Related Posts

  1. питам says:

    Явно някъде горят нелегални отпадъци от чужбина. Преди да ги изгорят са разнесли заразата. През последните дни се увеличи и броят на заразените с ковид… има нещо общо, май….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.