Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Сметището край село Богдан все още силно дими

Ситуацията в депото за неопасни отпадъци край село Богдан, което се възпламени в неделя, все още не е овладяна. Този следобед голяма част от сметището димеше силно. От община Добрич – собственик на обекта, са предприети действия за запръстяване на тлеещите участъци.

Във вторник, когато огънят е бил най-силен, просто е горяло цялото сметище. Местните твърдят, че са чували как гърмят флакони от аерозоли. Вчера също е имало процеси на възпламеняване.

От община Добричка обясниха, че на 19 юли кметският наместник на село Богдан Галина Димова е подала сигнал на тел. 112 в 18 часа, че е запалено сметището. Оперативният дежурен в 18.05 часа се е обадил на Пожарната. Информацията е, че в 20.50 пожарът е погасен, но продължава да дими. На 20 юли в 14.50 е получен сигнал от кметския наместник и от тел. 112, че отново има активиране на пожара на сметището. Незабавно е уведомена пожарната.

Сметището в село Богдан гори и обгазява Добрич във вечерните часове

На 21 юли е получен сигнал от кметския наместник в 17.00 часа за възникнал пожар. Галина Марчева обяснила, че отиват по два автомобила на пожарната при всеки сигнал, потушават до едно ниво, когато само тлее, до обяд нещата са спокойни, а след обед отново се възпламенява.

На 21 юли, когато се подава сигналът, огънят е бил излязъл извън пределите на сметището и се запалва пояс, който е в близост. Пожарната е гасила със съдействието на кооперацията с председател Ради Радев. Изоран е участък между сметището и пояса, за да предотврати повторно запалване на дърветата.

Според хората от селото става дума за самозапалване от газовете, които се отделят на сметището. В самото село Богдан димът се усеща, но не толкова, колкото в града заради разположението на селото.

РИОСВ разпореди на кмета незабавно да се потушат огнищата на тлеене на сметището край Добрич

c