Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата в Ген. Тошево проверява сигнал за заличаване на пано при саниране

Сигнал за покриване на художествено пано на стена на блок в Генерал Тошево при извършващото се в момента саниране подаде до Про Нюз Добрич читателят ни Георги Стефанов. Той изрази своето и на други граждани възмущение, че красивото изображение ще бъде унищожено. Паното е разположено на една от стените на блок по ул. „Трети март” №10, която се санира по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. По думите на Стефанов e професионално направено и макар да е на над 35 години е добре запазено.

Читателят ни е внесъл жалба и в Районната прокуратура в Генерал Тошево. Той моли за компетентна намеса за „преустановяване на вандалския акт и възстановяване на паното в първоначален вид”.

Районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева каза за Про Нюз Добрич, че е възложила проверка, която да установи дали става дума за унищожаване на културно наследство по Закона за културното наследство. По думите й първо трябва да се провери дали паното е такова. Чанева е изпратила разпореждане на Министерството на културата, от където трябва да представят становище в едномесечен срок. Едновременно с това прокурорът е възложила проверка и на местното Районно управление на МВР с указание да се провери дали в Общината има регистър, в който паното се води културно наследство. „Ще вземем решение в зависимост от становищата”, каза Йорданка Чанева. Тя допълни, че не е в правомощията на прокуратурата да спре изпълнението на санирането докато излязат становищата.

„Още при изготвянето на самия проект проектантът е предложил да бъде съхранено паното, да не бъде заложена изолация на тази страна на блока, но собствениците на апартаментите не искат това да се случи, защото за да изпълним проекта трябва да бъде положена изолация на цялата сграда”, каза за Про Нюз Добрич кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров. Той обясни, че единственият вариант, който е можело да бъде предприет тогава, е бил да се направи санировка на стените вътре в апартаментите в блока. Тогава обаче собствениците на трите апартамента не са разрешили и в Общината имало документи, с които са отказали.

Димитров сподели, че паното не е културна ценност, не е вписано в нито един регистър, но има сантиментална стойност за града и за хората. „Ние като Община трябва да спазим всички условия на програмата след подписан договор в противен случай данъкоплатците на Общината трябва да платят сумата, която за блока е 350 000 лева. Няма как да ни възстановят средства ако не изпълним проекта по договор така както е”, обясни кметът. И допълни: „Ние нямаме собственост като Община в този блок, той е на собствениците и на сдружението. Ние сме в една патова ситуация. Неприятна ситуация, но това е действителността, за съжаление”.

Паното е правено през 1983-84 година, сподели авторът му художникът Росен Георгиев. Той бил поканен от тогавашния кмет на генерал Тошево да го изработи. Паното е от няколко пласта цветна мазилка, изработено е от хоросан с цимент. По думите на автора символизира Добруджа, семейството, равнината.

Росен Георгиев живее в САЩ, но е родом от Генерал Тошево. Той сподели, че негово дело са два стенописа и една мозайка в ОУ „Христо Смирненски” в добруджанския град, както и мозайка в село Малина. Има над 40 такива творби в страната. В САЩ е от доста години, занимава се с  рисуване, с изработка на дизайни на къщи, на хотели, ресторанти, на стенописи, картини.

c