Водещи новини Общество

2 години условно за бившия депутат от Добрич Живко Мартинов по “Суджукгейт”

Специализираният наказателен съд наложи наказание от 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок за бившия депутат от ПП ГЕРБ Живко Мартинов, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Той бе признат за виновен за това, че през периода февруари-ноември 2011 г., с цел да набави облага за себе си, принудил чрез заплахи бизнесмена А. Т. да му предостави против волята си един тон суров суджук (престъпление по чл. 214, ал.2).

Съдът измени мярката за неотклонение на подсъдимия от „Парична гаранция“ в „Подписка“ и остави в сила наложената му забрана да напуска пределите на страната.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализирания наказателен съд.

Делото стана известно като “Суджукгейт”, защото основното обвинение срещу Мартинов е, че е изнудвал бизнесмена Антон Проданов да му достави един тон суров суджук. По него и по това, че е отпрявял заплахи и обиди спрямо Проданов, нанасяйки му още имуществени вреди в размер на над 7 хиляди лева, бившият депутат е признат за виновен.

Съдът обаче оправда Мартинов по обвиненията за изнудване, където бившият депутат беше обвинен, че е поискал от Проданов 30 килограма филе “Елена” и 30 килограма телешка пастърма, съобщава webcafe.bg

Отхвърлен е гражданският иск на Проданов в размер на 30 хил. лв. за причинени неимуществени вреди.

Пред медиите Мартинов каза, че ще обжалва присъдата, коментирайки че делото е било “смехотворен фарс”, организиран от Антон Проданов”, посочи той.

Според адвоката му няма доказателства дори за един тон суджук, за който Мартинов беше признат за виновен, пише още изданието.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *