Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Слаб интерес към регистрация на отглежданите прасета в област Добрич

Изключително слаб е процесът на регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване, сподели по време на заседание на Областната епизоотична комисия нейният секретар и директор на Областната дирекция „Безопасност на храните” в Добрич д-р Анелия Андонова. Тя апелира за подкрепа от страна на общините.

„С промените, които бяха направени, регистрацията на личните стопанства е задължителна. Важно е да се знае, че в 10-километровите зони около големите промишлени ферми може сега да се направи регистрация, като заселването ще бъде след края на август“, каза д-р Андонова. Д-р Димитър Димитров – председател на Български ветеринарен съюз, заяви, че при регистрация на личните стопанства от животните се взема кръвна проба за изследване, с което стопаните могат да бъдат сигурни, че те са здрави. Той добави, че при възникване на огнище от Африканска чума именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще получат обезщетение.

На заседанието, което бе председателствано от зам.-областния управител Живко Желязков, д-р Анелия Андонова запозна накратко присъстващите с актуалната епизоотична обстановка. Тя отбеляза, че към настоящия момент на територията на областта няма регистрирани огнища на заболявания – нито при птиците, нито при свинете.

За пореден път бе обсъдена и готовността на общините с терени за загробване на животни при възникване на заболявания. Преди да закрие заседанието помоли общините да подпомогнат процеса на регистрация на лични стопанства, като припомни, че тя става при кметовете и кметските наместници.

c