Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

РЗИ-Добрич продължава да препоръчва да се пие бутилирана вода

Продължаваме все още да препоръчваме за питейно-битови нужди да се използва бутилирана вода, съобщи пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Добрич д-р Светла Ангелова. От ВиК са отправили молба за отсрочка, тъй като имало проблем с един от водоизточниците. Необходимо било технологично време на дружеството да се справи. Още от там в РЗИ не е постъпило писмо с искане за трето пробонабиране.

Припомняме, че в средата на юни здравната инспекция препоръча при съмнение относно качеството на водата, която тече от чешмите в Добрич, за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. При ползване на вода от резервни съдове, да се преварява преди консумация.

Препоръките бяха направени след сигнали за мътна вода, която тече от чешмите в Добрич. Взети бяха 4 проби вода  – 1 от помпена станция Приморци и 3 – от пунктове при  крана на потребителите в зона Добрич, която захранва с вода по-голямата част от областния град.

Направен бе анализ по физико-химични и микробиологични показатели. Резултатите за трите проби от крана на потребителите показаха несъответствия с изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, по показателите цвят и мътност.

c