Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

8 юли - Световен ден за борба с алергиите

По инициатива на Световната организация за борба с алергиите от 2005 година насам, на 8-ми юли, ежегодно се отбелязва Световният ден за борбата с тях. Информиране на обществеността за  различните алергични заболявания и запознаване с превенцията, са сред основните дейности, свързани с този ден.

Алергията представлява свръхреакция на организма към някои от по принцип безвредни вещества в околната среда. Те предизвикват алергични реакции  и се наричат алергени. Имунната система реагира на тях така, сякаш са причинители на болести, т.е.- патогени. За разлика от нормалните реакции към компонентите на даден патоген, реакцията към алергена е прекомерна.

Алергиите се разделят според начина на поемане на такива, при който се  вдишват  алергени като полен, домашна прах, гъби, животински косми.

Повечето хора смятат, че белите пухчета от тополите са причина за алергични реакции, което обаче не е вярно. Те предизвикват механично дразнене при всички хора, но не и алергична реакция, за разлика от някой треви, които не се виждат.

Алергия към токсин на насекомо се получава след ужилване от пчели или оси.

Медицинска алергия, която е реакция към някои лекарства. Един от най-известните алергени е пеницилинът.

Контактна алергия, получена чрез контакт на кожата с алергени, като козметични продукти, примерно.

Хранителна алергия от ядки, морски храни, ябълки, кокоши яйца и др.

Реакция, която не е в резултат на имунната система, като тази към някои храни, се нарича непоносимост.  Най-често срещаната такава е към лактозата.

Алергиите могат да бъдат сезонни или целогодишни. Признаците най-често са обрив, оток или задух, както и кихане,  сърбеж или запушване на носа, зачервяване и сърбеж на очите. Вторични признаци като главоболие, отпадналост, гадене, диария и др. също могат да са знак за алергична реакция.

По сила алергиите могат да бъдат леки, средни или тежки. Последните са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, дори могат да доведат до смърт (алергичен шок). Според медиците алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.

Избягване на контакт със специфичен алерген, за който вече знаете как действа на организма е едно от нещата, които биха ви спасили от неприятното усещане.

Диагностирането на алергията се осъществява от специалист – алерголог  и се основава на редица изследвания. Голяма част от алергиите се лекуват с лекарства, които облекчават, намаляват или предотвратяват алергичните симптоми при появата им, но не лекуват алергичното заболяване като такова.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) алергията е на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Средно 4-ма от всеки 10 души имат оплаквания, свързани с тях.

снимка: pixabay

c