Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Петровден е. Честито на именниците!

Честит имен ден на Петър, Петранка, Петя, Павел, Павлина, Полина, Камен  и производните на тях имена!

Митове, традиции и обичаи, свързани с Петровден

Народът свързва днешния празник с жътвата, с младите животни и най-ранните ябълки - петровките.

В народните  представи двамата апостоли се приемат като братя близнаци. По-добрият е Петър, докато Павел е по-лошият – „той пали и гори“.

Пак според тях, Св. Петър е облечен в бели  дрехи, защото когато светците се събрали да си поделят света, на него се е паднало да държи ключовете от райските порти. За него още се казва, че бил безкомпромесен когато измервал с везна добрите дела спрямо греховете. Дори собствената си майка изпратил в ада, тъй като се оказало, че лошите й постъпки на Земята са натежали повече от добрините, които е сторила приживе.

В Североизточна България се е вярвало, че в райската градина, пазена от светеца растяло златно ябълково дърво, около което кръжали душите на починалите деца, но св. Петър не им позволява да си откъснат от него, докато майките им не раздадат от петровските ябълки – едва след това той ги пускал да ядат колкото поискат.

Друга история разказва, че майките до Петровден се въздържали да опитат от сладкия плод, а на празника раздавали петровки с вярата, че така рожбите им ще имат какво да ядат на оня свят. От там идва и традицията на този ден  в  църквата да се носят ябълки - петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве.

По стара българска традиция на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца. На трапезата се подрежда и традиционният за празника "бял мъж" или "кутмач" - характерно за празника ястие, приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно. Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

За празника се приготвя и специален обреден хляб, наречен колак, който също се носи в църквата, за да бъде осветен. В различните региони в България рецептите за хляба са различни. Задължителните продукти за приготвянето му обаче са брашно, яйце, мая, сол, захар и олио.

За св. Павел народна традиция е отредила отделен празник, който се нарича Павльовден или Паулувден – честват го на слеващия ден, 30 юни, когато е църковният празник Събор на светите апостоли. И ако Св. Петър позволявал на земеделците да работят на полето, Св. Павел забранявал да се извършва каквато и да е земеделска дейност и бил готов да изпрати огън от небето, за да накаже всеки, дръзнал да наруши категоричната му забрана.

Поради това, че двата празника са в периода на жътвата, когато е и изключително горещо, старите българи са спазвали редица забрани. С тях вярвали, че ще умилостивят св. апостол Павел да не им праща пожари, които да запалят снопите и неожънатото жито, а също гръмотевици и градушки. Затова на Павльовден не кладат огън по никакви причини – включително не палят пещите за хляб, не се готви, не се работи на нивата.  

В миналото обичаите са били много по-богати и колоритни. Девойките и жените са излизали на поляните, за да се люлеят на люлки, извивали кръшни хора и пеели ритуални песни. Вечерта, обаче, на празничната трапеза сядали само старите и женени хора, а младите са посрещали изгрева на слънцето. Девойките берели дванадесет цвята, но от дванадесет различни поляни и ги поставяли под възглавницата си, за да им се присъни този, за когото ще се омъжат, надявайки се, че ще е точно онзи, когото обичат.

Днес имен ден празнуват: Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.Честити да сте!

c