Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отмениха заповед на управителя на НЗОК за отказ за животоспасяваща храна за Кристина от Добрич

Административният съд в Добрич постанови съдебно решение по административно дело, с което отменя по жалба на Кристина Петрова, чрез законния ѝ представител, заповед от 2019 година на управителя на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, с която се отказва заплащане на заявени услуги по реда на Наредба № 2 за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане. Съдът изпраща преписката на управителя на НЗОК за ново произнасяне в едномесечен срок от получаването ѝ.

Припомняме, че 20-годишната Кристина Петрова страда от рядкото и тежко генетично заболяване Пропионова ацидурия. Заради болестта момичето не може да приема абсолютно никакви белтъчини. По тази причина то се храни със специална храна с разграден белтък. След навършване на 18-годишна възраст тази храна, която му е необходима да живее, му е отказана. Ако спре да я приема в тялото на Кристина ще се натрупа амоняк, който ще я доведе до кома и фатален край.

Отказът на управителя на НЗОК за отпускане на храната е от ноември м. г. Тогава семейството обжалва решението на НЗОК, както предвиждат разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс.

Животоспасяващата храна на Кристина струва над 1 000 лева на месец, сума, непосилна за родителите й. За набиране на средства за закупуването й през февруари в Добрич се проведе концерт с участието на Deep Zone Project, чиято солистка Ева-Мария Петрова е сестра на Кристина, и още няколко известни поп звезди. На него бяха събрани близо 7 600 лева.

c