Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

23 юни - Международен ден на Олимпизма

23 юни се отбелязва като Международен ден на Олимпизма от януари 1948 г., с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК). 

Древните олимпийски игри са в чест на древногръцкия бог Зевс Олимпийски в светилището Олимпия в Елида, Пелопонес. Провеждат се на всеки четири години, между 6 август и 10 септември, и заемат толкова важно място в историята, че историците от късната античност започват да изчисляват времето по олимпиадите. През 393 г. те се провеждат за последен път, след което император Теодосий I ги обявява за езически и ги забранява. Следващата Олимпиада е проведена в Атина, но вече през 1896 г.

Но каква е предисторията?

През 1894 година   френският педагог и историк  Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността.

Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Тогава се взема решение първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игрите да се провеждат на всеки 4 години.

снимка: © Николай Малышев/ТАСС

c