Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Маските на закрито отново стават задължителни

Националният оперативен щаб връща маските в закрити помещения. Това бе оповестено от здравния министър Кирил Ананиев на нарочна пресконференция в столицата.

От утре в 0 часа всички мероприятия на закрито трябва да се провеждат при пълняемост до 50% от капацитета на залата, а маските са задължителни. Това важи за нощните заведения, кината, театрите, спортните зали.

В магазините, търговските центрове и моловете трябва да се спазва дистанция от метър и половина и маските са задължителни. Персоналът в търговските обекти също задължително трябва да носи маски.

Засилва се контролът по спазването на противоепидемичните мерки в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките.

При футболните мачове ще се допускат до 1000 души в сектор, като трябва да се спазва дистанция от метър и половина. При останалите спортни състезания на открито зрителите трябва да са през седалка, а ако няма такива трябва да се спазва дистанция.

Министър Ананиев обяви, че до края на седмицата ще се вземе решение дали да се удължи извънредната епидемична ситуация в страната.

България дели пето и шесто място на Балканите със Сърбия със 7,9 заразени на 100 000 души население. За сравнение в Швеция, която е на първо място в Европа, заразените са 43,2 на 100 000 население. Следват Португалия с 28,9, Великобритания – 18,8, Турция – 10,07 и Румъния с 8,92.

По думите на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев повишаването на броя на заразените в България през последната седмица се дължи на поведението на хората и неспазването на мерките. Той също подчерта, че контролът ще се засили.

c