Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Търсят помощ и от Пеевски за довършване на новия храм в Добрич

Отворено писмо до медиите, чрез които да достигне до премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски, ще изпрати през следващата седмица Църковното настоятелство на храм „Свети Лука Кримски”. Писмото ще бъде адресирано и до цялата бизнес общност на Добрич. С него ще помолим за помощ за довършването на храма, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Църковното настоятелство отец Петър Димитров. Той припомни, че градежът на църквата в ЖК „Добротица” е на кота нула, за да продължат строителните дейности трябва да бъдат събрани 240 000 лева.

Отец Петър сподели, че заради пандемията от COVID-19 набирането на средства е спряло. От следващата седмица той отново ще застане с касичка в центъра на Добрич – срещу т. нар. Високо тяло, на мястото, където се провеждат базарите. Продължава набирането на средства и в поставените на различни места в Добрич кутии, наречени благотворителници. Според свещеника хората откликват, най много даряват живеещите в ЖК „Добротица”.

Внесено е искане за отпускане на 100 000 лева за градежа на храм „Свети Лука Кримски” до председателя на Общинския съвет Мая Димитрова. Отец Петър припомни, че за строителството на църквата „Свети Климент Охридски” Община Добрич е отпускала средства три пъти. Църковното настоятелство има обещание за финансово подпомагане на строежа на църквата от Варненската метрополия, до която също има изпратено официално писмо.

Градежът на храм "Св. Лука Кримски" (настоящ етап)

Припомняме, че храм „Свети Лука Кримски” се изгражда между блок 35, блок 40 и Дома за медико-социални грижи за деца в квартал “Добротица”. Новият молитвен дом ще е уникален като сграда и като храм не само за Добрич, но и за цялата област. Той ще бъде кръстокуполен с камбанария, като застроената площ ще достига 220 квадратни метра. Това, което ще го отличава от другите църкви, е височината – в най-високата си част ще се издига до 16 метра. Другото, което ще го отличава, е куполът в средата на храма. Сега в Добрич има само един такъв – „Света Троица”, но куполът на новия ще е много по-широк и висок.

В новия храм ще бъде положена частица от мощите на Свети Лука Кримски, която отец Петър е получил в дар при посещението си в храм в Украйна преди години. Сега тя се съхранява в храм „Света Троица”.

c