Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

До края на юни падат всички въведени мерки

Няма да има повече затваряне на цели градове заради коронавируса. До края на месец юни, постпенно ще се премахват всички наложени в момента мерки.

По този начин ще се процедира през следващите седмици до началото на юли, заяви по време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

„Повече няма да затваряме, ясно докторите казаха, че силата на вируса в момента не е така мощна, както беше февруари-март -в началото. Направихме абсолютно всичко, за да си укрепим болниците, да се третират с медикаменти веднага болните."

Кадър - НОВА ТВ

Борисов припомни, че в момента мерки се налагат мерки единствено там, където липсва дисциплина: „Срещу глупостта не можем да направим нищо. Когато знаеш, че си заразен и нарочно не знам на какъв герой се правиш, подлагаш на риск огромни групи хора“.

„Целта ни е от 15 юни до 30 юни още да разхлабим така, че от 30 юни да пуснем всичко.“

Премиерът коментира и позицията на лекарите-критици на мерките: „Разбирам, че всеки иска да се прави на интересен, в политиката го има, явно и в медицината го има“. Според него, масово тестване на цялото население е неприложимо, при липса на лекарство и липса на възможност да се блокира цялата държава.

"Моят колега Конте е на разпит в прокуратурата, защо не е въвел мерките, които въведе България."

Премиерът обяви, че в утрешния ден ще проведе разговор с Урсула дон дер Лайен - председател на Европейската комисия, за да капарира предварително ваксини срещу COVID-19.

„ЕК иска предварително да капарираме за ваксини, за да може, когато излезе ваксината да ваксинираме целия ЕС. А в София вече има протести. Няма ваксина, но има протести. Ваксината е доброволна, който иска“, поясни Борисов.

c