Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Педиатърът д-р Колева: Всъщност, не аз открих педиатрията, а тя мен

За предизвикателствата в професията и усмивките на малките пациенти, които я  зареждат, споделя пред репортер на Про Нюз Добрич  младият педиатър д-р Николина Колева

Доктор Николина Колева е един от младите специалисти в Отделението по педиатрия на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Добрич. Родом е от Варна, където завършва средното си образование в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” в града. Благодарна е на своя преподавател – г-н Симеонов, който я насърчава да навлезе по-дълбоко в дебрите на биологията и да открие път към онова, което наистина иска да учи в бъдеще.  

Така след завършване на средното си образование Николина записва медицина и през 2012 г. завършва Медицинския университет „Д-р Параскев Стоянов” – гр. Варна.

А в Добрич я води любовта на живота й. Среща бъдещия си съпруг докато е още студентка и в последствие се установяват в Добрич. 

На трети  декември същата година започва работа в Педиатричното отделение на Многопрофилната болница в града. Казва, че съдбата си знае работата. И днес е абсолютно убедена, че това е нейната професия в нейния град. Нищо, че е от Варна. Намерила е своето място тук. „Професията ме зарежда, чувствам се удовлетворена, когото успея да помогна на пациентите си, да видя усмивката на детското личице и благодарността в очите на родителите им.” – споделя младата лекарка.

Спомня си, че когато е завършила е решила само да пробва в добричката болница. Не е мислила да остава за постоянно. Само колкото да натрупа опит. Но екипът на детското отделение й е дал шанс да се почувства на мястото си. С много търпение и обич са я напътствали, помагали са й в трудни ситуации, окуражавали са я. Благодарна е на д-р Йовев, който й е подал ръка, на старшата сестра, на целия екип, които винаги са близо до нея – за съвет, подкрепа, приятелско рамо. Казва, че това е нейното второ семейство. Всички те са й помогнали да преодолее шока от прехода от студентската скамейка към реалността.

Година по-късно решава да специализира педиатрия. Зачислява се през 2013 година, а през 2019 г. вече официално взема специалност. Отново на 3-ти декември.

 „Всъщност, не аз открих педиатрията, а тя мен откри.  Нещата се случиха някак леко и от самосебе си” – споделя младата лекарка.

Последният най-тежък случай, с който се е сблъскала в практиката си д-р Колева е на три годишно детенце с новоткрит захарен диабет, изпаднало в хипергликемия – състояние, при което нивото на захарта в кръвта е над нормалните граници. Притеснението е дошло от факта, че детето постъпва в много тежко състояние без ясни данни за причината. При измерване с глюкомер установяват стойности, по-високи  от отчитащите се от апарата и разбират, че детето е в кетоацидоза – състояние на организма, когато в тялото няма достатъчно инсулин, който да осигури на клетките необходимата за енергия глюкоза. Екипът бързо предприема нужните действия и спасяват детето. Но неизвестността през първите няколко минути е стряскаща, особено при толкова малко дете. „В такава ранна възраст е трудно да се обясни както на детето, така и на родителите, че то трябва да спазва диета, да мине на специален режим на хранене. Това е стресиращо за тях.” – споделя д-р Колева.

След като го стабилизират малкият пациент е поет от детските ендокринолози, които обясняват на родителите как се поставя инсулин, какво трябва да правят при повишаване или понижаване на кръвната захар, как да следят състоянието на детето.

Самата д-р Колева има две момиченца, които са родени в Добрич. От първия миг на бременността си тя  се доверява на наставленията и грижите на д-р Йовев.

„Една майка трябва преди всичко да е спокойна. Спокойна ли е тя и детето й е спокойно. А това става, когато има пълно доверие на педиатъра. В този смисъл, аз съм спокойна и доволна майка, защото мога да разчитам изцяло на педиатъра на децата си. И въпреки, че сама също мога да им поставя диагноза и да ги лекувам, мисля, че не е добре, защото емоциите понякога могат да ми попречат да бъда обективна в преценката си” – смята младата лекарка.

Момичетата са с малка разлика и още на десетия месец след раждането на втората им дъщеричка д-р Колева се връща в детското отделение на работа. Благодарна е на съпруга си за разбирането и подкрепата му. И е щастлива, че успяват така да нагодят графиците си, че да не са в ущърб на децата.

Д-р Колева споделя, че все повече майки се завръщат към кърменето. И това е хубаво. Защото майчината кърма задоволява не само енергийните потребности на детето, но е и превенция срещу редица заболявания в детска и зряла възраст. Захранването също е индивидуално и може да започне в различен период от 4 месец или малко по-късно, в зависимост от това дали детето има алергии или някакво заболяване. Съветва родителите да не се притесняват и да се доверят на педиатъра на детето си.

Много е важно в кризисни ситуации младите майки да запазят спокойствие и да реагират адекватно. Така помагат на детето си и на тях самите. Паниката е лош спътник. „Когато детето е с повишена температура – над 38 градуса, нека преди да тръгнат към лекарския кабинет или детското отделение, да не забравят да му дадат антипиретици – нурофен, панадол, свещичка – каквото имат. Отиването до кабинета отнема време, през което температурата може да се повиши до 39 или повече. И тогава  е опасно.” – са напътствията, които д-р Колева дава на младите родители.

На въпроса за или против ваксините е, отговаря категорично: „За!” И допълва: „Имунизациите са доказали във времето своето значение за намаляване на инфекциозните заболявания,  които в миналото са отнемали животи, като едра шарка, морбили, коклюш, дифтерия и други. Туберкулозата е намаляла значително, много по-малко са заболелите от пневмония, има по-малко усложнения като отити, като инфекции на долните дихателни пътища и други.”

През различните сезони са различни и заболяванията на малките пациенти. Най-често  през есенно-зимния сезон те боледуват от остри респираторни заболявания – от остра вирусна инфекция  до пневмония. Лятото има друг тип патология – тогава са чревните инфекции, а през пролетта – алергиите.

Нужни са промени в здравната система, които да облекчат режима на прием и самото лечение не само на децата, смята д-р Колева. Но конкретно за детското здравеопазване, тя се притеснява, че след десет години ще настъпи колапс. Според нея все по-малко млади лекари остават да работят в българските болници, детската сестра като специалност в университетите у нас вече не съществува. И това е проблем. Тя споделя, че от 2012 година, когато започва работа в детското отделение, там са постъпили още две млади лекарки. И нито една сестра. А напускат много. Или се пенсионират.

На финала на нашия разговор, д-р Колева пожелава на родителите да изразяват чувствата си по-често, да показват на децата си, че ги обичат,  да се забавляват заедно с тях и да се смеят, защото смехът е здраве.

c