Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Инфекциозно отделение в Добрич не е закрито, прави се всичко за спасяването му

И без Инфекциозно отделение в болницата ще бъдат лекувани пациенти с COVID-19

Отделението по инфекциозни болести в Многопрофилната болница не е закрито, заяви пред журналисти изпълнителният директор д-р Светозар Байчев. По думите му съществува практика на сегашното управление на лечебното заведение за временно преустановяване дейността на отделения, като посочи за примери Уши, нос, гърло и Физиотепарията. Това не е нещо ново, каза д-р Байчев.

Изпълнителният директор посочи, че са водени разговори с началника на Инфекциозно отделение д-р Венета Йовева, на която е било предложено да заеме административна длъжност – зам.-директор по медицинската част, но въпреки това тя не се е съгласила да остане в болницата в Добрич. Д-р Йовева е уважаван специалист от нас, с авторитет, професионалист, допълни д-р Байчев.

Изпълнителният директор посочи, че тя е придобила специалност по инфекциозни болести преди 28 години и след нея никой не е учил за тази специалност. „Инфекционист не се създава за дни, седмици, необходими са години. Специалистите инфекционисти в страната са сигурно по-малко от 100”, посочи той.

Продължаваме и ще продължаваме да търсим решение за Инфекциозно отделение и всичко това е в интерес на пациентите от града и областта, заяви д-р Байчев. И сподели, че след пуснатата обява за свободни места за инфекционисти има проявен интерес, осъществени са контакти. Не се знаело обаче дали ще се сключи трудов договор, а условието да има договор със здравната каса е лекарят-инфекционист да работи 7 часа на основен трудов договор в отделението.

Въпреки че д-р Йовева е била единствен лекар в Инфекциозно отделение не е имало затруднения при лечението на пациенти с COVID-19 тъй като там бяха командировани лекари и медицински сестри, посочи д-р Байчев. Той обясни, че тази инфекция засяга дихателната система и белите дробове и пациентите ще бъдат лекувани от пулмолози в COVID-отделение или сектор. Имало възможност такива болни да бъдат посрещани във Второ вътрешно отделение в отделни и изолирани стаи. Друг вариант бил да бъде пребазиран Тубдиспансерът, където има 12 легла.

c