Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Обявиха началото на пожароопасния сезон в земеделските земи в област Добрич

Началото на пожароопосния сезон в земеделските земи в област Добрич е обявено със заповед на директора на Областната дирекция „Земеделие” Десислава Иванова. Той започна на 5 юни и ще продължи до 31 октомври. Със заповедта се определят допълнителни мерки за недопускането на пожари и нанасянето на щети в селскостопански инвентар и земеделска продукция.

Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра от тях от настъпването на восъчната зрялост до окончателно прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. Не се разрешава в земеделските земи палене на стърнища и други растителни отпадъци и използването на открити огнеизточници. Водачите на земеделска техника трябва да спазват установените правила и норми на пожарна безопасност.

При складиране и съхраняване на открито в земеделските земи грубите фуражи /слама, сено и други/ да се обособяват на фигури с единично тегло до 200 тона и в група до 600 тона върху терен, почистен от растителни отпадъци с разстояние между фигурите не по-малко от 15 метра, между групите - не по-малко от 50 метра, на разстояние не по-малко от 10 метра от пътища и 50 метра - от горски насаждения с пожарозащитни ивици с височина най-малко 5 метра.

Общинските служби по земеделие към ОД „Земеделие" в област Добрич да извършват проверки има ли пожарозащитни ивици в земеделски земи, които са били засети с житни култури и спазва ли се забраната за изгаряне на стърнища и други растителни отпадъци в земеделски земи, както и паленето на открит огън, тютюнопушенето и т. н.

c