Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Село Ново Ботево помни кървав инцидент отпреди 60 години с две убийства

Малкото добричко село Ново Ботево още пази спомени за кървав инцидент, станал там преди 60 години. Тогава при изпълнение на служебния си дълг е загинал старши сержантът от МВР в  Толбухин Петър Георгиев. Плочата в негова памет дълги години можеше да се види на стената на сградата на железопътната гара в Ботево. Когато на 16 ноември 2019 година пожар изпепели 80-годишната постройка, плочата бе преместена в кметството.

Ст. сержант Петър Георгиев е загинал на 20 август 1960 година в престрелка в горски пояс над селото. Историята оживява чрез свидетелствата на местни хора и спомени, разказвани през годините.

Трагичната случка започва в поделението до кожарската фабрика „Свобода“ в тогавашния Толбухин. Войник новобранец, най-вероятно психически нестабилен, по време на наряд наръгва друг войник с нож и го убива. Взема оръжието му и побягва извън града. Минава през село Дончево и оттам – към Ново Ботево. Върви около 12 километра, въоръжен с автомат, карабина и нож. Минава през нивите и стига до ботевската река. Там хора го видели да стреля по жаби. После се скрил в пояса.

„Тогава съм бил 11-годишен. През деня бяхме с брат ми и нашия братовчед пред училището, карахме колело. Изведнъж селото се напълни с войници, докараха ги с камион. Дойдоха и униформени от поделението в Ботево, в което се съхраняваха боеприпасите на военното летище в Добрич. Тръгнаха през моста и ние – след тях. Дойде и един военен джип и изведнъж откъм пояса се чу гърмеж. Разбрахме, че бил улучен единият фар на джипа. Тогава войниците обградиха пояса“, разказа пред Про Нюз Добрич местният жител Пейчо Минков.  

Междувременно при трите момчета дошъл офицер и ги навикал да приклекнат и да се връщат обратно. Те обаче успели да видят много войници, залегнали в дълбока канавка край пътя. Чули още гърмежи и видели, че влачат двама ранени войници. „Единият беше уцелен в крака. Видях обувката му – цялата пълна с кръв. После се говореше, че превъртелият новобранец бил много точен стрелец“, разказва Минков.

Засадата продължила с часове. Дошли и два танка и започнали да газят из пояса. „Старши сержант Петър Георгиев е втората жертва – най-вероятно той е влязъл в пояса и войникът го е убил, след което, казаха, се самоубил. Намерили го прострелян, но имал и порезни рани, явно се е опитал да си отнеме живота и с нож. Казваха още, че в поделението обърканият новобранец все повтарял: Не ме слагайте наряд, че може да направя някоя беля“, спомня си Пейчо.  

Преди 60 години село Ново Ботево е наброявало около 200 души. Имало е училище с двадесетина ученици, закрито в началото на 60-те години. Сега жителите на населеното място на територията на община Добричка са едва около 40.

c