Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Успешна високорискова операция бе извършена във ветеринарната клиника „ВИВА-ВЕТ“

Във ветеринарна клиника „ВИВА-ВЕТ“ в Добрич бе направена успешна високорискова операция на брахецефална порода куче в напреднала възраст, съобщиха за Про Нюз Добрич от клиниката.

Двучасовата интервенция бе извършена от главния хирург на клиниката д-р Добрин Добрев, дългогодишен специалист, ветеринарен хирург. Асистент бе ветеринарен техник Митко Проданов. Постоперативни наблюдаващи лекари са д-р Д.Чалъков, д-р И. Петрова и  д-р Ат. Илиев.

От голямо значение е техниката, която се използва за целта в клиниката. Това е последен модел немска апаратура - апарат за инхалационна анестезия и апарат за белодробна вентилация. По време на всяка операция се монитират сърдечната дейност, дихателната активност и сатурация на пациента.

Операцията бе по отстраняване на тумор и последвала пластика на засегнатото място на английски булдог на 9-годишна възраст.

Всеки тип операция, съпроводена с анестезия при английския булдог и при другите брахецефални породи кучета се води високорискова, поради физическата специфика на тези животни, тъй като се затруднява дишането им и сърдечният ритъм. Конкретният случай бе допълнително утежнен и от наднорменото тегло на животното, което е често срещано при английския булдог, посочват ветеринарните специалисти.

При брахицефалните породи кучета структурата на главата и на дихателната им система затруднява дишането. Поради тези причини, както и поради по-различната сърдечна честота, тези кучета се изморяват лесно и излагането им на топло за по-продължително време за тях е крайно опасно.

За да бъде намален рискът при упояването им, съвременната медицина използва интубиране с последваща инхалационна анестезия.

Да бъдат въведени в упойка брахецефалните кучета е истинско предизвикателство за анестезиолозите. Препаратите, които се използват, преди да бъде извършена главната анестезия, се различават от тези, които обикновено се използват в операционните зали за небрахицефалните породи. Количеството също е съществено по-малко от това при стандартните случаи.

Повечето кучета от породата се нуждаят от преоксигенация преди анестизионната индукция, давайки на тялото кислород в достатъчно голямо количество. Поради специфката на черепа интубирането на булдога може да отнеме повече време от обичайното. Анестезиологът може да използва препарат с кратко действие по време на фазата на интубация. Особено важно е интубирането да се извършва възможно най-бързо, отново поради проблеми с дихателните пътища на тези животни.

Екстубиране или изваждане на дихателната на тръба, трябва да се извърши само в момента, в който булдогът е вече събуден, а не докато е под въздействието на упойката.

c