Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нови 5 линейки чака ЦСМП-Добрич по проект на МЗ

На 27 май се отбелязва Световният ден на спешната помощ. Той бе обявен официално през 2018 година от Европейската асоциация по спешна медицина /EUSEM/.

Центърът за спешна медицинска помощ в Добрич има 5 филиала – в Добрич, Балчик, Каварна с изнесен екип в Шабла, Генерал Тошево и Тервел. В центъра работят общо 184 медици, съобщи за Про нюз Добрич директорът на ЦСМП д-р Огнян Господинов. В Добрич екипите са 5 – 1 лекарски, 1 реанимационен, 2 фелдшерски и 1 транспортен.

Миналата година структурата получи 5 нови линейки по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ по оперативна програма „Региони в растеж“. Те са оборудвани с всичко необходимо – дефибрилатор с монитор, респиратор, инфузионна помпа и аспиратор, посочи д-р Господинов. 3 от автомобилите останаха в добричкия филиал, по един получиха Каварна и Тервел.

През 2020 година по проекта се чакат още 5 линейки. Все още центърът използва и старите, десетина-годишни коли, които ще останат за резерв, когато се получат новите. По проекта предстои да се ремонтират и базите на ЦСМП.

Спешни медици работят и в спешното отделение на МБАЛ Добрич – те са два екипа от лекар, медицинска сестра и санитар, които се въртят пред 12 часа и обслужват цялата област.

По повод Световния ден на спешната помощ, от EUSEM отправят апел да се заостри вниманието към спешната медицина и към хората, които работят в тази област, към нейния напредък и важността и за здравната система.

Снимката е илюстративна

c