Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Само 10 нови случая на COVID-19, излекуваните са 18, починали няма

Д-р Кунчев: Ако спазваме мерките, българското Черноморие ще е едно от най-безопасните места в Европа

10 са положителните проби за COVID-19 през последното денонощие, четирима от заразените са приети в болница, съобщи на редовния брифинг в столицата д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор. Активните области са 4 – София, Сливен, Плевен и Шумен.

Излекуваните за денонощието са 18, с което се продължава положителната тенденция те да са повече от заразените.

Общо 2443 станаха случаите на новия коронавирус в страната. 49% от заразените са мъже, а 51% - жени, сочат данните. Най-възрастният заразен човек е на 95 години, а най-малкото дете – бебе на 2 месеца.

За поредно денонощие в България няма починали от болестта, съобщиха още от щаба. Досега битката с коронавирус загубиха 130 души – 86 мъже и 44 жени.

Няма и нови случаи на заразени медици.

Д-р Кунчев посочи, че ситуацията е стрес тест за много системи, но най-вече за здравната. По думите му ще бъдат направени изключително ценни анализи, за да заработи по-добре тя. Д-р Кунчев смята, че трябва да се разшири обхватът и знанията на студентите по медицина в области, като епидемиология, инфекциозни болести, микробиология и др. 

Той е категоричен, че трябва да бъде укрепена системата на Регионалните здравни инспекции, чиито служители са на първа линия с огромна натовареност – те са по границите, организират карантината, анкетират заразените и имат още много функции.

Д-р Кунчев заяви, че това лято България и нашето Черноморие ще бъдат едно от най-безопасните места в Европа, ако всеки продължава съвестно и осъзнато да спазва мерките за безопасност.

Статистическите данни за изминалото денонощие (от света):

Според д-р Кунчев, днес САЩ ще достигнат вероятно 100 000-ния си случай на починал от коронавирус.

Продължава Бразилия да е водеща страна по брой новозаразени. През изминалото денонощие там са регистрирани нови 13 000 случаи, 806 са новопочиналите.

В Русия - 8 900 са новозаразените, 92-ма - починалите.

Сравнителната база за скандинавските държави показва, че в Швеция новоустановените положителни проби са 384, спрямо новите 27 в Дания.

Добрата eпидемиологична ситуация на Балканите - откъм нов брой заразени с Covid-19, се запазва.

c