Водещи новини - дясно Здраве Общество

41 нови случая на коронавирус отчитат от Националния щаб

В САЩ, Европа и Азия се наблюдават различни типове на COVID- 19

41 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас. Излекуваните отново са повече – 42-ма, съобщи проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Направени са 1450 изследвания.

Общият брой на заразените вече е 2372. От тях под пряко медицинско наблюдение са 1478 души.

Разпределение на новопотърдените случаи на коронавирус за последните 24 часа (по области):

  • Пазарджик – 17, Ямбол – 11, София – 8, Плевен – 2, Благоевград, Кюстендил и Смолян – по един.

Общо 258 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в болнични условия под лекарско наблюдение. От тях 29 се намират в интензивни отделения и клиники.

Има един случай на заразен медик – това е медицинска сестра от Кнежа.

125 са починалите лица, при които е доказан COVID-19, като пет са смъртните случаи от последното денонощие – четирима мъже и една жена.

В „Пирогов“ е починал мъж на 78 г. Той е страдал от диабет. В Пазарджик са починали двама души – мъж на 67 и жена на 67 години. В Стара Загора е починала 51-годишна жена с онкологично заболяване. В Ямбол е починал 88-годишен мъж. Пациентът е прекарал инсулт.

Професор Кантарджиев коментира разпространеното мнение, че смъртността в страната е малка, защото нямаме много възрастни хора. Той подчерта, че причините са други и даде два аспекта. Първо – как ще протече заболяването зависи от броя на вирусите, с които е засегнат организма и те ще са по-малко, ако се използват предпазни средства и се спазват мерките за безопасност. Второ – зависи от броя на рецепторите в органите, за които ще се захване вируса. При децата те са малко, затова не боледуват.

Най-засегнатата област е София – там заразените са 995, 126 са в болници, а 19 – на интензивно лечение.

Броят на заразените в света достигна 5 138 000, като учените посочват, че вирусът мутира и в САЩ, Европа и Азия се наблюдават различни типове на COVID- 19. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *