Водещи новини Общество

Приоритетите на Радослав Бухчев: Авторитет, добра работна среда и медийна стратегия

Издигане на авторитета на институцията, по-добра работна среда и по-добра медийна политика – това ще бъдат приоритетите на новия Окръжен прокурор на Добрич Радослав Бухчев, заявени днес пред Висшия съдебен съвет /ВСС/. Бухчев бе избран категорично на поста с 10 гласа „за“ и нула „против“ от магистратите във ВСС.

„Окръжната прокуратура е лице на област Добрич и авторитетът й следва да е на необходимото ниво.  Доверието в институцията допреди година беше на санитарния минимум и това ме накара да се кандидатирам за поста. Тя беше обект на нападки от медиите. Дали те са били основателни или не, не е важният въпрос. Въпросът е, че такива нападки въобще не трябва да има“, заяви Радослав Бухчев.

Той счита, че с промяната на медийната политика през последната година тази отрицателна тенденция е преодоляна – бе засилено медийното присъствие чрез уведомяване на обществеността за внесените в съда прокурорски актове и образуваните досъдебни производства с голям обществен интерес, провеждане на редовни брифинги по определени теми . „Балансираната медийна политика доведе до подобряване на публичния образ на прокуратурата. Считам, че предоставянето на информация от публичен интерес е гаранция за правото на информираност на гражданите. Информацията трябва да бъде ясна, конкретна, своевременна и съобразена със законите“, посочи Бухчев.

Според него е наложително да се създаде необходимата атмосфера магистрати и служители да работят спокойно, да работят без страх от грешки и без притеснения от наказания и уронване на достойнството.

При изслушването той коментира още, че престъпността в област Добрич намалява за поредна година, но заради пандемията и последващата безработица се очаква престъпленията срещу собствеността, телефонните измами, киберпрестъпленията и др. да се увеличат. По думите му, в подобна обстановка Окръжната прокуратура е длъжна да отговори, в тясна връзка с полицията. Според него специализираните полицейски операции срещу битовата престъпност и присъствието на органите в малките населени места трябва да продължат.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *