Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

По примера на Алеко: Ученици от Добрич творят фейлетони и издават книга

"Разни хора, разни идеали 120 години по-късно" – това е оригинален творчески проект на учениците от 11 клас на Частна профилирана гимназия "Райко Цончев".  Книгата с фейлетони се издава по повод Деня на славянската писменост и култура 24 май, съобщиха от учебното заведение.

Младите хора и техните преподаватели работят върху съдържанието на изданието от близо месец. В цикъла са включени  16 произведения. Обсъждайки структурата, екипът решава да включи в началото четирите фейлетона на Алеко Константинов от недовършения му цикъл „Разни хора, разни идеали“. Следват дванадесет новосъздадени фейлетона, дело на 9 момичета и момчета от 11 клас, профил "Информационни технологии", и техните учители Виолета Петрова (БЕЛ), Маргарита Христова (БЕЛ) и Надежда Иванова (История и цивилизации). 

Както подсказва и заглавието, "Разни хора, разни идеали 120 години по-късно" е колективен опит да бъде дописан популярният Алеков цикъл, името на който се е превърнало в характеристика на обществото.

Съвсем актуално звучи единият от фейлетоните с автор Нико Пасев. В него се говори за случая отпреди десетина дни с унищожените край Дуранкулак гнезда със стотици яйца и малки на защитен корморан.

В книгата читателите ще открият още образите на безскрупулния държавен служител, на всезнайкото, на хулещия всичко и всички, на наглия арендатор, на „кифлата“, феймъса, войнстващия нискоинтелигентен родител и др.

В предговора на книгата авторите споделят:  "Творбите ни ще оставят едно  усещане за реалност, която всички ние не желаем да преглътнем. Иначе ще станем част от опакото, от отровата, от болестта на човечеството. А както казва големият Тончо Жечев: „Мрак и ужас е реалността, неоткрита и неоткрила се за небето на Духа и светостта. Отстранявайки се чрез смях, ирония и сарказъм от тези типажи, търсим лицето си, търсим противоотровата и цяра." 

c