Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Финансират училищни проекти за нови STEM центрове в област Добрич

Стартира прием на проекти по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Програмата е част от всички 21 Национални програми, насочени към развитие на образованието, и които предстои да бъдат реализирани през 2020 г. Целта ѝ е да повиши интереса и мотивацията на учениците в областта на природните науки, технологиите, инженерните науки и математиката, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM.

С бюджет от 20 000 000 лева ще се финансира изграждането на до 150 училищни STEM центрове в страната. Кандидати могат да са всички държавни и общински училища у нас. Ще се финансират проекти в две категории - Голяма и Малка.

В голямата категория ще бъдат отпускани до 300 000 лв. За нея могат да кандидатстват училища с повече от 300 ученици, които не разполагат с вече изграден училищен STEM център.

В малката категория ще се финансират проекти на стойност до 50 000 лв. Тя е за училища с по-малко от 300 ученици, както и към училища с повече от 300 ученици, в които вече функционира изграден STEM център.

Училищата ще могат да създават различни видове STEM центрове: за млади изследователи, за технологии в креативните индустрии, за изследователски лаборатории, класна стая за креативни дигитални създатели и други.

По програмата ще може да се кандидатства през специално разработена платформа – www.stem.mon.bg. Там са включени и могат да бъдат открити всички необходими документи, материали и ресурси с информация за условията за кандидатстване и насоките за планиране и реализиране на проектите.

Актуална информация за изпълнението на програмата предстои да бъде публикувана на уебсайта и на фейсбук страницата на програмата – Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“, уточняват от МОН.

c