Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отварят храмовете за молитва на 15 май, ремонтираха минарето в Добрич

С решение на Висшия мюсюлмански съвет, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи е издал заповед до всички районни мюфтийства за нормалното функциониране на джамиите и месджидите (малки молитвени домове) на територията на България, поради изтичане на извънредното положение. Посещенията и службите ще се извършват при спазване на условията, валидни до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19. Всички джамии и месджиди се отварят от 15 май с петъчна молитва (джума намаз), съобщиха от БТА.

Преди да отворят, джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а проповедите по време на петъчната молитва ще да бъдат с максимално кратко съдържание.

В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.

Препоръчва се - хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет, да не посещават джамиите за намаз докато трае епидемиологичната ситуация. При влизане в джамията, ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който ще бъде поставен в близост до входната врата.

Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз, както и не трябва да има лекции преди и след молитвите. Не трябва да се организират и масови религиозни мероприятия. Препоръчва се също, празничният /байрам/ намаз да се изпълнява на открито място.

Взетото Решение ще важи до отмяната му от Висшия мюсюлмански съвет или с издаването на специална заповед от главния мюфтия, съобщават от Главното мюфтийство.

Припомняме, че малко преди началото на Свещения месец за мюсюлманите, по инициатива на Районно мюфтийство - Добрич и Мюсюлманско настоятелство - град Добрич и с подкрепата на Главно мюфтийство, беше започнат ремонт и обновяване на фасадата на минарето на централната джамия в град Добрич.

"Във връзка с настъпилите конструктивни проблеми бяха приети редица ремонтни дейности по обезопасяването на фасада. Укрепването на цялата конструкция на минарето беше изградена с мрежа с дюбелиране, шприц и мазилка, боядисване. Минарето към централната добричка джамия придоби изцяло нов и обновен вид, с които отсега нататък ще посреща джемаата на  град Добрич", коментираха от Мюфтийството.

Както предварително беше обявено, цялостният ремонт и укрепването на минарето на джамията Хаджи Осман“ в Добрич приключи преди края на Свещения месец Рамазан.

c