Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Заведения в Добрич стягат терасите, отварят на 6 май

Голяма част от заведенията в Добрич подготвят терасите си, за да отворят на 6 май, видя репортер на Про Нюз Добрич. Както стана известно от тази дата откритите им тераси ще работят, но при строги противоепидемични мерки. Почистване и дезинфекция извършват „Бакарди”, „Кукла”, „Калисто”, „Кадифе” и други. 

Заведенията, които имат лятна тераса, могат да погледнат какви са мерките и да отворят, каза за Про Нюз Добрич председателят на местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Димитър Димитров. По думите му по-голямата част от собствениците на ресторанти в града ще ги отворят. Според Димитров инструкциите на Регионалната здравна инспекция са ясни, те са описани в заповедта на министъра на здравеопазването. Очакват се и инструкциите на Агенцията по храните, от където следят за чистотата в кухненските блокове, за срока на годност на храните, поточните производства и т. н.

Според председателя на браншовата организация някои заведения няма да отворят, тъй като шефовете им се притесняват за персонала си. На практика заразата си остава, дано да успеем да се справим, допълни той. По думите му много голяма част от хората се пазят и се притесняват заради вируса. „Ние ще им предоставим всички възможности за дезинфекция. При нас контролът като цяло ще е много стриктен, предварително ни заявиха, че ще е безжалостен. Подготвят се колегите с изнесени диспенсъри за дезинфектанти, многократно почистване на масите, дезинфекция с помпи след затварянето на заведенията”, обясни Димитров. Някои от собствениците и наемателите на заведения няма да отворят ако им са малко местата и не е рентабилно, допълни той.

Димитър Димитров е собственик на ресторант „Колибите” и развива в него семеен бизнес, разполага с много малко хора като персонал. Заведението има тераса за около 400 души, сега ще пусне не повече от 30-50 места. Димитров посочи, че мястото е екологично и в момента е микс от миризми на пролетта. Браншовикът сподели, че не очаква хората да се втурнат от самото начало и да поръчват, но евентуално някои ще излязат на излет, на уикенд почивка, на кафе със семейството си, за да потичат децата. Районът около „Колибите” е дезинфектиран, обработен срещу кърлежи и комари.

На 6 май ще отвори и терасата на „Бакарди” в Добрич. Управителят му Димитър Димов сподели за Про Нюз Добрич, че ако трябва да спазват отстояние 2.5 метра между масите няма да е никакъв проблем. Такъв ще има ако се изисква такова разстояние между столовете. По думите на Димов ще работят с около 30 процента от капацитета си. Работниците в заведението са съкратени, тези, които са имали възможност са се регистрирали в Дирекция „Бюро по труда”. Заведението не се е ползвало от мярката 60 на 40 на правителството, по думите на управителя,тя е за по-големи бизнеси. Около 10 процента от работещите в „Бакарди” са работили в разноса, сега ще бъдат назначен и останалите.

В сряда врати отваря и терасата на ресторант „Walnuts”, съобщи главният сладкар Вяра Торозова. Тя не мисли обаче, че това ще е рентабилно. „Да, ще отворим, защото трябва да работим, иначе няма как да просъществуваме. Но в никакъв случай доходите, които ще са от масичките, които ще можем да разположим при тези изисквания, няма да ни покрият разходите”, обясни Торозова. Ресторантът ще съкрати масите на половина. Сега те са 12, ще останат шест или пет, за да се спазят отстоянията. Работниците в заведението са съкратени, сега няма как да бъдат всички върнати на работа, защото при толкова малко маси няма да има нужда от толкова голям персонал, каза още сладкарят.

c