Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Разрешиха спортуване в парковете, КПП-тата след Гергьовден

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на още няколко от въведените ограничителни мерките срещу разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет днес.

От понеделник (4 май) ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания.

При спазване на всички противоепидемиологични мерки, работата си ще могат да възобновят и автоинструкторите. Заповедта за това предстои да бъде подготвена още днес, за до могат от 4 май да възобновят работата си с кандидат-шофьорите. Теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

"Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. Лично проф. Кантарджиев държи да разрешим отварянето и на плувните басейни като се спазват изискванията за дезинфекция в съблекалните", каза Борисов.

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още премиерът. В тази връзка, доц. Ангел Кунчев заяви, че предстои да бъде подготвен документ с правила за работата на заведенията. Регионалните здравни инспекции и Агенциите по храните трябва също да дадат официално становище по предложения проектодокумент преди той да бъде въведен като норма за работа.

„Абсолютно единомислие на щаба има за КПП-тата. Категорично като един считаме, че те изиграха важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове”, заяви премиерът Борисов. 

По отношение на възобновяване работата на яслите и детските градини, премиерът заяви, че до този момент няма достатъчно данни по света как това би се отразило на епидемиологичната ситуация.

"Трябва да се отнесем отговорно към тази мярка и да анализираме страните, в които тя вече се прилага", призова председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Премиерът уточни, че най-напред за около седмица здравните власти ще следят дали след падането на част от ограничителните мерки заболеваемостта се покачва, и едва тогава ще решат дали да бъде възобновена работата на яслите и детските градини.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че действащият закон за извънредното положение основно дава права и правни възможности, и по-малко ограничения. "С отмяна на действащия закон всъщност трябва да бъдат уредени възникналите права, което предполага нова нормативна регулация", каза още той и допълни, че всички мерки са базирани основно около спазване на мярката за социално дистанциране. 

Борисов бе категоричен и отново потвърди, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. - учениците ще се събират само за изпитите след 7-и и 12-и клас, и то при спазване на всички мерки за безопасност. 

"Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои! Не се притеснявайте, че сте минати. Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи", каза още министър-председателят.

c