Водещи новини - дясно Здраве Общество

Наложиха забрана за износ на продукти за животоспасяващи лекарства

Със своя заповед от днес, министърът на здравеопазването забрани да бъдат изнасяни определени лекарствени продукти за лечение на заболявания със социалнозначим характер, съобщиха от пресцентъра на Здравното министерство.

Според МЗ, сред най-вискорисковите заболявания у нас са – диабет, шизофрения и злокачествените заболявания. “Недостигът на тези медикаменти на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти в Република България. Неспазването или прекъсването на назначената на тези пациенти терапия ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им, а промяната в терапията може да бъде извършена само след допълнителни лабораторни тестове и необходимост от посещение при лекар, което в условията на извънредното положение, свързано с COVID-19, създава допълнителен риск за тези пациенти.” Предупредиха от Министерството на здравеопазването.

Пациентите, които страдат от онкологични заболявания и диабет, спадат към рисковите категории, по информация на Световната здравна организация, съгласно събраните данни за заболяването COVID-19.

Със Заповедта е наложена забранява за износ и на определени продукти, съдържащи етанол. “Продуктите, съдържащи етилов алкохол (Ethanol), са широко използвани за дезинфекция за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта и за опазване живота и здравето на гражданите и медицинските специалисти. Търсенето на такива продукти е значително повишено след обявяването на извънредното положение в Република България, като продължава да нараства и в момента”, уточняват от Здравното министерство.

Забраната за износ на всички посочени в Заповедта лекарствени продукти е в сила до отмяна на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и Решение на Народното събрание от 3 април 2020 г. за удължаване на срока на обявеното извънредно положение.

МЗ-забрана-износ-на-лекарстени-продукти-Заповед-01-246-30-04-2020

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *