Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Онлайн финал на учебна година 2019/2020, решават кой материал да отпадне

За пръв път в познатата човешка история, възприетата традиция - ученици и учители да са в класните стаи и да изпращат випуските си в училищните дворовете в края на учебната година, ще е различна.

Решено е - учебна година 2019/2020 да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата единствено за провеждане на изпитите. Това стана ясно след изявления на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, след съвместна среща с членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

На следващ етап предстои да бъдат конкретизирани датите за изпитите, при вземане предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната, съобщиха от МОН.

По време на срещата е била заявена готовността на образователната система за провеждане на изпити, при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност.

От МОН уточняват, че в училищата ще бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими.

Постигнато е съгласие за определяне на материала, включен в изпитите. Това ще стане на база данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми. След като бъдат анализирани постъпилите данни ще бъде оповестено учебното съдържание, което няма да попадне в изпитния материал.

Източник: NOVA

c