Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Красотата на парка в Добрич посрещна първите бременни и деца след месец и половина изолация

След месец и половина изолация, още през първия ден - след частично отменаната Заповед за свободен достъп на посетители в Градския парк Свети Георги", десетки се възползваха от възможността да се порадват на пролетната красотата в добричкия парк.

Сред тях, заедно с дъщеря си и внучка си, бе и Иванка Петкова. Пред репортер на Про Нюз Добрич, тя сподели, че семейството стриктно е спазвало указанията и месец и половина са били в социална изолация. Излизали са само до магазин или аптека. „Дори все още не мога да повярвам, че съм тук след толкова време изолация“, с нескрито вълнение сподели Петкова.

 „Тук сме от близо час. Всички хора, с които се разминавахме, макар и на дистанция, очевидно бяха в добро настроение. Няма как да е различно на фона на цъфналите кестени, парички, теменужки… Прекрасно е. Чувствам се като дете в страната на чудесата“, разказа Иванка Петкова.  Семейството приема сериозно препоръчаните от здравното министерство мерки и спазва всички епидемиологични предписания – използват предпазни медицински маски, носят и ръкавици.

"В парка могат да се видят повече спортуващи непоединично, собственици на кучета и възрастни хора без деца, младежи. Всички те бяха повече от родителите с деца", сподели впечатленията си от разходката през първия ден Петкова.

Според нея, голямата част от хората, които посещават парка, са дисциплинирани.

Това потвърждава и представител на охранителната фирма, с която разговаря нашият репортер. Според него, след дългата пауза, добро отражение има и присъствието на доброволци още при отварянето на парка. „Никога контролът не е излишен. За хората е важно да видят, че има такъв", коментира представителят на охранителната фирма.

В парка имаше патрулиращ полицейски автомобил, както и представители на здравно-санитарните служби.

Прави впечатление, че по-голямата част от възползващите се от разрешения достъп до парка са информирани с изискванията за спазване на социална дистанция, както и разрешените часове за достъп.

Хората, обичащи да покарат велосипед в хубавото пролетно време в парка споделиха, че единствено изпитват неудобство при дишането, заради носенето на предпазна маска. "Наясно сме с опасността от зараза и се опитваме да сме максимално информирани, както и да се пазим едни-други."

Неминуемо, след охлабените мерки, има и изкушени от възможността да поседнат на пейките в парка. Предимно определена категория младежи, за които спазването на социална дистанция е немислимо. За тях, хубавото пролетното време, съчетано с възможността да се разхождат в парка, е великолепна възможност да се усамотят. Нещо, което в пренаселените квартали е доста трудно, разказаха двама тийнейджъри - момче и момиче, които бяха дошли за кратко, за да поседнат на някоя по-усамотена пейка.

Физическата охрана в градския парк през деня е с работно време до 17:00 часа. След това време, наблюдението се извършва от дежурни с автомобили на фирмата. "Опитваме се да сме максимално любезни и коректни с посетителите. Като цяло, хората са отговорни и нямаме затруднения до момента. Както знаем, във всяко стадо си има и по някой друг вреден елемент. Повечето от охранителите сме с доста голям опит вече и имаме начини да се справяме с "инакомислещите", сподели представител на охранителното звено в градския парк.

А красотата на пролетта в Градския парк "Свети Георги" отново е заляла с цветове и свежо ухание. Единствено от посетителите зависи ще се докоснат ли и по какъв начин, до цялата тази прелест в Паметника на градското парково изкуство на Добрич.

c