Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нови две заразени деца, 1234 общо са с COVID-19 у нас

Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Активните са 893-ма.

Последните констатирани са в следните области:

  • София (16 случая), Плевен (19 случая), Видин (7), Благоевград (5), Бургас (4), по три нови случая има в Кюстендил и Стара Загора, в Силистра (2), по един - в Пазарджик, Пловдив, Перник и Ямбол.

285 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 41 са пациентите в интензивни отделения и клиники.

Положителните проби за изминалото денонощие са 63, от тях 25 са в болници. Най-голям брой - 19, са от Плевен. Сред новите положителни проби за изминалата нощ им и на две деца - момче на 4 години от Плевен и момиче на 12 години от София. Децата са с слека симптоматика и не са настанени в болница.

Сред заразените от медицинския персонал - 6 са новите случаи. Общо положителните проби за COVID-119 на медици са 135.

Общият брой на излекуваните вече е 197. Четирима са изписаните през последната нощ, трима от тях са от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Сред тях и пациент, интубиран в продължение на 38 дни, след което екстубиран, изчистен и изписан. По думите на проф. Мутафчийски, това е трети такъв тежък случай на интубиран у нас, с последващ положителен изход.

Починалите за изминалото денонощие са двама. В СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ е починал 95-годишен мъж. Пациентът е страдал от артериална хипертония и аортна склероза. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починала жена на 73 г. Пациентката е страдала от хронична обструктивна белодробна болест, хронична дихателна недостатъчност. Била е и с карцином на бял дроб. Общият брой на смъртните случаи до момента не е променен - 54 пациетни за цялата страна.

c