Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Здравни медиатори алармират за опасност от зарази в кв. "Изгрев" в Добрич

Да не се спира водата на длъжници, а само да се намали дебитът й – за това призовават „ВиК Добрич“ здравните медиатори към Община Добрич. Опасенията им са, че има опасност зарази да тръгнат от квартал „Изгрев“ заради спряна вода на длъжници на водното дружество. Още повече, че живеещите в такива къщи не могат да спазват изискванията за ограничаване разпространението на коронавируса.

„Работата ни е да говорим на хората, че трябва да спазват дистанция, да не са без маски, да спазват хигиена, раздаваме брошури. Получаваме и обратен отговор – вие ни казвате какво да правим, но ние нямаме вода. Тези хора са прекъснати от ВиК заради задължения. Нашата голяма молба към ВиК дружеството в Добрич е тези хора да имат намалено водоподаване“, сподели пред Про Нюз Добрич Гюлтенур Мустафа, един от четиримата здравни медиатори към Община Добрич. Те са представители на националната мрежа на здравните медиатори

„От началото на епидемията ние с колежките сме на първа линия, винаги ходим в квартала, свързано с този проблем. Наблюдаваме тези, които са се върнали от чужбина дали спазват карантина, предоставяме им храна чрез общината, лекарства. На възрастните хора, които имат нужда, винаги сме сред тях.

Гюлтенур Мустафа обясни, че в квартала вече има хора с обриви, с чревни разстройства. „Страх ни е, че покрай коронавируса могат да пламнат други епидемии, което не е желателно. С години се справяме с колежките с епидемии, с морбили, с ваксини. Но, ако това пламне като епидемия – хепатит, краста, жълтеница, което може да стане поради липса на вода. Не е желателно нито за хората от квартала, нито за града“, коментира тя.

По думите й, жилища с прекъснато водоснабдяване има в целия град, но те наблюдават основно живеещите в кварталите „Изгрев“, „Иглика“, „Русия“.

На Регионалната здравна инспекция е представен списък с около 15 къщи от кв. „Изгрев“, където са най-тежките случаи. Там многочленни семейства са с прекъснато водоснабдяване. През вчерашния ден здравните медиатори и инспектори от РЗИ са обходили тези адреси. "Увериха се, че става въпрос за големи семейства, че жилищата нямат вода. Това, което и РЗИ препоръчва е да не се прекъсва водата на тези семейства", обясниха здравните медиатори.

Представителите на отговорните институции са наясно, че сред живеещите в тези квартали, населявани предимно от ромска общност, има хора с големи задължения към „ВиК Добрич“.

„Причините не са от 2-3 години, а от 20-30 години. Доста хора от нашите, които живеят по къщи, нямат водомери и им се начислява служебна консумация на вода, която се смята средно на член от семейството. Така се получава нереално отчитане. Примери има много - семейства, където всички са заминали в чужбина и е останала само една възрастна баба. На такива места инкасаторите продължават да начисляват по 7-8 кубика на човек от семейството и се трупат големи суми. След като ги олихвят, задълженията стават космически.

Много хора са напуснали държавата, работят в чужбина от 7-8 години. Има и такива от 15 години. Тъй като не са пуснали документ, че къщата е необитаема - на тях продължават да им се начисляват служебна вода и числата стават все по-големи“, обяснява Мустафа. Тя даде за пример свой съсед, който от 15 години е в чужбина и дължи 7 000 лева.

Обясниха също, че преди години инкасаторите изобщо не идвали в квартала.

„От 1994 до 2005 година аз инкасатор не бях виждала в квартала, последните години са по-редовни. Последните 5-6 години засичат редовно. Рядко хората имат водомери. Масово са повредени и им се начислява служебно вода.

Друг проблем, според тях, е че водното дружества изпраща задълженията за събиране от съдия-изпълнител. Така, с добавените съдебни разходи - за дълг от 2500 лева, задлъжняването става 4500-5000 лева.

„Ние сме говорили много пъти с ВиК - да оставят задълженията само последните 3 или 5 години, за да могат тези хора наистина да могат да си плащат. Голямата грешка е, че дадоха хората на съдия-изпълнител. Като не може да пати 2-3 хиляди лева, след съдия изпълнител сумите стават космически. Как ще ги плати? Важно е дружеството да може да си събере средствата“, считат здравните медиатори, чиято дейност е своеобразен мост между градската управа и хората от малцинствените общностни групи в добричките квартали.

c