Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Над 6000 добруджанци декларираха доходите си без да ходят до офис на НАП

От началото на данъчната кампания до момента, 7042-ма добруджанци са декларирали доходите си за изминалата 2019  г., съобщиха от местния офис на приходната агенция. 5899 от декларациите са постъпили по електронен път - чрез персонален идентификационен код и електронен подпис, а 221 формуляра са били изпратени чрез лицензиран пощенски оператор.

От ТД на НАП-Добрич напомнят, че крайният срок за деклариране на доходите, получени от извънтрудови провоотношения през 2019 г., изтича на 30 април. В същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък. Плащането може да бъде извършено по електронен път - с банкова карта и без такси, чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

Лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане,  декларират приходите и разходите си за 2019 г. до 30 юни.

В случаите когато тези лица са придобили и други доходи като физически лица (например - доход от наем или хонорар) срокът за декларирането на тези доходи е до 30 април.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/  с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. В офиса на НАП в Добрич се обслужват клиенти, като са взети допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП - https://nap.bg/page?id=762

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.

c