Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Не е по-голям интересът към кремациите в Добрич след изграждането на крематориум във Варна

Не мисля, че има по-голям интерес от гражданите на Добрич към кремациите откакто бе изграден крематориумът във Варна през миналото лято. Това сподели за Про Нюз Добрич управителят на Траурен дом „Харон” в Добрич Веселин Йорданов. По думите му всяка една агенция предлага тази услуга. В ръководения от него траурен дом кремациите не са нещо съществено като брой. Такива не е имало от месец и половина, докато има случаи на четири, дори пет кремации на месец. Може би след време, когато до повече хора достигне информация за крематориума във Варна и че е по-близо и по-евтино, ще има някаква промяна, предположи Йорданов.

Той разказа кога кремацията е предпочитана от близките. В един от случаите подхождат към нея ако такава е била волята на покойника преди смъртта му. До кремация се прибягва и ако близките желаят да съберат в един гроб двама покойници, но гробът е на по-малко от 8 години и не може реално да се разкопае за второ погребение. Тогава вторият покойник се кремира и урната с праха му се поставя в гроба при първия.

Чужденци също прибягват до кремация. Ако техен близък почине в България те ползват тази услуга защото е по-лесно транспортирането на урната с праха до тяхната страна отколкото тялото на покойника.

По отношението на изграждането на крематориум във Варна управителят на „Харон” сподели, че това е придобивка за гражданите на Добрич, защото услугата е по-удобна и по-евтина. Преди това покойниците от нашия град са били кремирани в София. Но отиване и връщане до столицата е близо 1 050 км, а сега до Варна е 100 км, така че разликата в цената за транспорт е много голяма. Таксата за кремация в София и Варна е сходна, посочи Йорданов.

По думите му не може да се каже каква е цената на услугата, тъй като един изпраща по един начин своя близък, друг - по коренно различен начин. Ако някой каже точна цена ще е подвеждащо, посочи той. Много голямо значение има кой какъв ритуал ще си поръча, ще иска ли свещеник, граждански ритуал, ще има ли подавки, изпращане, обясни шефът на траурния дом. Зависи и от къде е прибран покойният - може да е от жилище на 8-мия етаж, а може и от болницата, където има един етаж. „Ако самата кремация е 400 лева, а ние вземаме 100 лева за транспорт, това са 500 лева – обясни управителят на „Харон” – От там нататък има още необходими неща като ковчег, обличане, носене, ритуална зала, съхранение в камера ако се чака някой”. Много са нещата, от които зависи крайната сума на един обред, допълни Веселин Йорданов.

Както Про Нюз Добрич писа, услугата кремация ще бъде предлагана и от Община Добрич чрез Общинско предприятие „Обреден дом”. Предстои решение за това да вземе Общинският съвет.

c