Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Суровият петрол удари ново дъно

Тази сутрин (на 20 април), цените на щатския лек суров петрол WTI паднаха до най-ниското си равнище от 1999-а, на азиатските борси. Петролните контракти с доставка през март отчетоха - 20.8% и потънаха до 14.47 щ. долара за барел, след като през миналата седмица приключиха с 20-процентно понижение. според анализаторите, основната причина са опасенията на играчите е, че хранилищата за суровината вероятно вече са препълнени, а потреблението все повече намалява под мерките, свързани с COVID-19.  

Джейсън Гемъл - анализатор на компанията за финансови услуги "Джефрис", счита че петролният сектор се сблъсква с "най-неблагоприятната макроикономическа перспектива поне от 90-е години на миналия век, ако не и в цялата си история" и понижи ценовата си прогноза за WTI през второто тримесечие на 19 щ. долара за барел. 

Очаква се цените на горивата да паднат с до 20 ст./л.

Продължителният спад на петролните котировки стана въпреки наскоро постигнатото съгласие между страните от ОПЕК+, за орязване на около 10% от световните доставки на черно злато. Редукциите трябва да стартират на 1 май и да продължат до април 2022-а, а целта им е да стабилизират цените на пазара на горивото, засегнати от разпространението на заразата.

Резкият срив в началото на седмицата се дължи до голяма степен на предстоящия падеж на фючърсните контракти с доставка през май на 21 април. Например, договорите за суровината с доставка през юни поевтиняха само с 5.2% - до 23.72 щ. долара за барел, подкрепени основно от наплива от дребни инвеститори, които през последните седмици се опитват да "огребат дъното" на петролните котировки. А контрактите сорт "Брент" с доставка през юни се понижиха само с 0.9% - до 27.83 долара за барел, след като през миналата седмица загубиха 10.8 процента. По оценка на Робърт Рение - шеф на глобалната стратегия на австралийската банка "Уестпак", сривът в началото на седмицата е провокиран от падежа на 21 април. Според него, най-големият риск е юнските контракти на WTI паднат под 20 долара за барел през следващите няколко пазарни сесии.      

Сезираха КЗК за 4-кратната разлика в цените на горивата у нас и на световните пазари

Купувачи в Тексас вече предлагат едва по 2 долара за барел за някои марки петрол, което повишава вероятността американските производители да започнат да плащат на клиентите, за да се освобождават от складираната суровина. Всъщност, опасността американските хранилища да изчерпат капацитета си е напълно реална. Например, складовите запаси в Къшинг, щат Оклахома, са се увеличили с почти 50% от началото на март, по данни на Australia & New Zealand Banking Group. Банковите експерти се надяват на възстановяване в сектора до края на годината.  

Засега обаче колапсът на петролните котировки задълбочава проблемите на бранша. Само през миналата седмица в САЩ са били извадени от строя 13% от сондажните мощности за черно злато заради задръстените от добитата суровина пазари, предизвикали драстично орязване на разходите и отмяна на проектите за производство. 

Междувременно, в азиатския петролен център - Сингапур, едрият търговец на черно злато - Hin Leong Trading, внесе документи за защита от кредиторите след разкритията, че е укрила загуби за около 800 млн. щ. долара от търговия на петролни фючърсни контракти. Колапсът на компанията - една от най-големите и най-потайни сили в света на търговията с физически количества петрол, показва дълбочината на проблемите в сектора, предизвикани от резкия спад на петролните котировки в резултат на пандемията от COVID-19 в съчетания с ценовата война между Русия и Саудитска Арабия.  

Източник: banker.bg

c