Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Сезираха КЗК за 4-кратната разлика в цените на горивата у нас и на световните пазари

Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да прецени дали да следва да бъде образувано производство с предмет – как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната. Това става ясно от информация, публикувана от пресцентъра на държавното обвинение.

Преписката във ВАП е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб /с 47,4%/ според данните на Агенция „Митници“ и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%.

На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. „съгласувани практики“ на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти /от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др./ в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност.

По силата на чл.101, т.1, б.„а“ ДЕО се забраняват като несъвместими с вътрешния пазар всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат  търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията в рамките на вътрешния пазар, и в частност такива, които пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията.

Идентична е регламентацията в националното право - чл.15, ал.1, т.1 ЗЗК, като определени правила се съдържат и в други разпоредби - да речем, чл.21, т.1 от закона.

Правомощията за контрол, налагане на санкции и постановяване на прекратяване на нарушения са възложени на КЗК - чл.70 - чл.77, чл.100 и сл. ЗЗК и др.

За взетите решения и предприетите мерки, ВАП изисква от КЗК своевременна информация.

c