Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Зелена светлина от 17 държави, за българи с изтекли документи да се завърнат в България

17 са вече държавите, с които България поддържа дипломатически отношения, и които са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи. От пресцентъра на Външно министерство уточниха, че това се отнася за периода 13 март - 31 октомври 2020 г..

Последните потвърдили през тази седмица са - Нидерландия, Полша и Грузия, а през вчерашния ден, това направиха Германия и Унгария. По-рано, заявена готовност да пропускат граждани на България, чиито документи са изтекли или с изтичащ срок, обявиха - Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия и Черна гора.

Други шест държави (към този момент) - със специални условия или със специални срокове, признават изтеклите български лични документи. Това са - Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия и Нигерия.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителите на всички български задгранични представителства отправиха искане към държавите, в които са акредитирани, да разрешават на гражданите с български документи за самоличност (по изключение) да се прибират в България, дори ако документите им са изтекли , припомнят от пресцентъра на МВнР. Българската страна също ще пропуска техните граждани, които имат документи с изтекъл срок.

Важно! Сънародниците ни с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната ни консулска служба временен паспорт. Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване, като предварително си запишат час в съответната ни консулска служба, уточняват от МВнР.

c