Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

До 10 човека в храмовете в Добрич на Цветница

В неделя ще отбележим  един от най-светлите християнски празници през пролетта – Цветница. Денят е свързан с тържественото посрещане на Исус Христос с палмови клонки, когато влиза в Йерусалим  на магаренце и е приветстван от хората с „Осанна”, заради възкресяването на Лазар.  

По традиция, на Цветница в църковните храмове в Добрич ще бъде отслужена тържествена Света литургия. През тази година, заради въведените превантивни ограничителни мерки, върбовите клонки, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат Божият син, ще бъдат осветени и ще се раздават в двора на храмовете, на отстояние около 10 метра.

„Взети са всички предпазни мерки за дезинфекция на храма, като в празничния ден миряните ще се допускат в него на групи, не повече от 10 човека“ – това каза за Про Нюз Добрич отец Емануил от добричкия храм „Света Троица“.

Заради пандемията, свещениците призовават да сме внимателни, да пазим своето здраве и здравето на околните, като спазваме указаните изисквания - за спазване отстоянието един от друг на разстояние от 2 метра, както и използването на лични предпазни средства.

„Запалете свещ  у дома и се помолете“ – призова и отец Стоян от храм „Свети Георги“. Той напомни, че освен в двора на храма, върбови клонки ще се раздават и в малката църква, както винаги досега, и помоли гражданите на Добрич да избегнат струпването.

c