Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Подновяват изтичащите лични документи и онлайн

Подновяване на лични документи - лична карта и/или паспорт се осъществява и чрез системния портал на МВР, уведомяват от Вътрешното министерство.

За издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга, притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от услугата чрез    „Портал  за  електронни  административни  услуги  на   Министерството  на  вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg

От Вътрешното министерство уточниха по какъв ред се извършва процедурата:

  • Посредством подаване от лицето - "Искане" за издаване на лична карта и/или паспорт, системата да предоставя възможност за подаване и на "Заявление" за издаване на искания/те личен/ни документ/и.  
  • Длъжностно лице разглежда подаденото "Заявление, след което системата изпраща съобщение на e-mail каква е дължимата сума, както и вазможност за заплащането ѝ по електронен път.

От МВР обръщат внимание, че при заплащане на определената такса чрез банка или друг финансов посредник, електронната услуга НЕ може да бъде изпълнена. Услугата бива изпълнена единствено след заплащане чрез използване на механизма, осигурен от Портала.

Срокът за изпълнение на заявената услуга е до 30 дни след заплащането ѝ, уточняват от МВР.

Връчването на готовите документи ще се извършва на гише в структура на МВР и в срок, посочени чрез уведомително съобщение на e-mail.

От сектор „Български документи за самоличност“ припомнят, че през 2020 година изтича валидността на голям брой документи за самоличност. Заради въведеното извънредно положение, сроковете на изтичащите в периода 13.03.2020 – 31.10.2020 г. лични карти и СУМПС беше удължен с шест месеца.

От там напомнят, че гражданите могат да се възползват от облекчения режима за издаване на лични документи, според който българските граждани с постоянен адрес, могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт и СУМПС с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко Районно управление на територията на областта която живеят, а не само в Районно управление по постоянен адрес.

Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията.

Припомняме, че заради въведеното извънредно положение, от Парламента беше одобрено 6-месечното удължаване срока на валидност на лични карти и свидетелствата за управление на моторни превози средства, изтичащи в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г.

За срока на удължаването, документите ще имат правна валидност единствено на територията на страната.

c