Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Хлорохин е осигурен за болните с Covid-19 в Добрич

Лекарството хлорохин, което е с ефект при лечение на коронавируса, се доставя от Министерството на здравеопазването за всички пациенти с Covid-19, настанени в отделението по инфекциозни болести към МБАЛ-Добрич, съобщи началникът му д-рВенета Йовева.

Спазват се много стриктни правила, хапчетата се предават с протокол.

„Лечението с това лекарство е гарантирано. За всеки положителен пациент, който се лекува при нас, се изпраща лекарство от министерството“, добави тя. И уточни, че лекарство се осигурява само на положителни болни. Има изисквания, при които се включва в лечението. Дава се под бройка. Но, пък не са останали болни, които да се нуждаят от хлорохин и да го нямаме, коментира д-р Йовева. И призова гражданите да са спокойни, че, ако се наложи, такова лекарство ще бъде осигурено.

Лекарството Хлорохин съществува от 40-те години на миналия век и е известно, че като цяло е безопасно и се понася добре в леки до умерени дози, въпреки че може да бъде токсично при високи дози. Използва се за лечение на малария, в допълнение към някои автоимунни разстройства. Предлага се като генерик, което означава, че може да бъде мащабируемо и потенциално достъпно лечение.

Някои изследвания установяват, че хлорохинът е ефективен при лечение на вирус, който причинява тежък остър респираторен синдром, или SARS, близък роднина на COVID-19. Също така се изучава в изследователски лаборатории по целия свят като начин за облекчаване на симптомите при пациенти с диагноза COVID-19.

c