Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

6-членно семейство от село край Тервел под карантина, завърнало се от Австрия

6-членно семейство от тервелското село Коларци се е завърнало през почивните дни от Австрия и е поставено под карантина, съобщават от Общината. Кметът на населеното място е предприел мерки за изолиране и наблюдение на семейството.

Към днешна дата в община Тервел под карантина са 21 души. За останалите срокът на карантиниране е преминал.

​​От общината поставят метални контейнери за употребявани от граждани маски и ръкавици на изходите на дворовете на болничната сграда и гробищния парк. Маските и ръкавиците, които ползва персоналът в лечебните заведения, се третират като вид „опасен отпадък“. Лицензирани за работа с опасни отпадъци оператори обслужват този тип отпадък, а всяко лечебно заведение е задължено да ползва услугите само на такъв оператор, за което сключва договор с него.

​В извънредната ситуация, в която се намираме, гражданите обичайно посещават здравните заведения с маска и ръкавици, посочват от Община Тервел. И допълват, че рискът от заразяване е толкова по-висок, колкото по-голям е броят на болните, посещаващи здравните заведения. „Въпреки всички мерки за дезинфекция, струпването на хора с грипоподобни симптоми на едно място крие опасност. Законодателството не е уредило въпроса какво следва да се случва с маските и ръкавиците на хората, след като те напуснат района на здравното заведение. Най-правилно би било гражданите да изхвърлят маската и ръкавиците, с които са били при лекаря и да не ги отнасят у дома. Дори когато маските могат да се изпират, е по-добре и по-сигурно те да бъдат изхвърляни , след като сме били в болнична сграда”, съветват от общината.

​За тази цел е поставена ярко боядисана метална кофа за употребявани от гражданите маски и ръкавици при изхода на двора на медицинската сграда. Такава кофа за ползвани от персонала и гражданите лични предпазни средства има и на изхода на гробищния парк. Общината ще има грижа за ежедневното обезвреждане на тези отпадъци на място.

c