Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

При опасения имали ли сме контакт със заразен, е-справка с телефон

Виртуална система, включваща база с данни на регистрираните пациенти с потвърдена зараза на COVID-19, предстои да бъде представена до седмица. Това стана ясно днес по време на гостуването на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия . 

Относно наложените в страната ни извънредни мерки, той изрази становище, че има има места с предприети значително по-тежки карантинни мерки от взетите в момента.

"Ако се наложи може да се вземат и по-тежки - тотално карантиниране на рисковите групи - възрастни хора и такива с хронични заболявания или излизане само с декларация или чрез sms" Все пак, той допусна и възможността и да не се стигне до подобна мярка.

"Ние от дни разработваме виртуална система. В рамките на седмицата ще я представим. Тя ще е достъпна за гражданите."

При наличие на симптоми, всеки ще има възможност да проверява в системата - бил ли е в контакт със заразен, даде пример Томислав Дочнев. 

"Това ще може да се изтегли като приложение на мобилния телефон. Там може да се отбележи, че излизаш например. Тази система ще бъде представена в четвъртък."

"По-строгите мерки са планирани все пак. Готови са като документи, просто не са задействани. Основно става въпрос за ограничаване на причините за излизане, например - да са само до аптека или магазин или по работа", уточни вицепремиерът. 

По думите му, най-належащото е недопускане струпването на хора. 

"Ако се водим от опита в Азия, всичко трябва да отмине до 3 месеца. Следим непрекъснато какво се случва в другите страни. Следим и всички научни публикации."

Според вицепремиера, най-актуалните въпроси пред управлението са - колко заразени, колко починали и колко време.

Относно ефективността на мярката 60/40, неговият прочит е: Мярката 60/40 се прилага почти навсякъде. Няма безспорна мярка.

c