Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нормален товарен трафик, автомобили не се движат през ГКПП-Дуранкулак

Нормален двупосочен трафик в неделния ден, товарните автомобили преминават без затруднения през единствения отворен на територията на Североизточна България ГКПП Дуранкулак - Вама Веке.

Това съобщиха за Про Нюз Добрич от граничната служба там.

Тежкият транзитен трафик от България към Румъния е насочен към двете мостови съоръжения на ГКПП - Дунав мост при Русе и Видин. На практика, на ГКПП Дуранкулак - Вама Веке няма движение на автомобили - и в двете посоки, потвърдиха от граничната дежурна служба.

Заради наложеното от Румъния ограничение от 25.03.2020 г. - всички български граждани, включително и тези от други държави, пътуващи за северната ни съседка, следва да преминават задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес, четвърти ден няма преминаване на автомобили през ГКПП Дуранкулак.

Припомняме, че ограничението не се отнася за водачи на товарни превози. В момента през ГКПП Дуранкулак товарните автомобили, регулярно пътуващи до Румъния - отиват, разтоварват и се връщат обратно в България. Преминаването става без затруднения. На служителите са осигурени дезинфектанти и всички необходими предпазни средства.

"Безспорно, всеки един от нас - малко или повече, има притеснения докато е на работа. За щастие, от ръководството ни са се погрижили да нямаме грижи откъм обезпеченост с предпазни средства." Това коментираха пред репортер на Про Нюз Добрич служители на граничния контролно-пропускателен пункт

За период от 30 дни - от 14.03.2020 г., Румънската страна спря преминаването на хора и автомобили на всички гранични пунктове, съпределни на българските - Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам.

Данните към 13:00 часа от Вътрешно министерство за трафика на всички ГКПП разположени на територията на България:

На границата с Румъния: На ГКПП Видин Дунав мост трафикът е интензивен на вход за товарни автомобили. Регионалната дирекция „Гранична полиция“ е създала организация за по-бърза обработка на товарния трафик. Увеличени са двойно трасетата за преминаване на камиони,  като е използвано намаляването на пътническия трафик. Сега товарните автомобили, които излизат от България, се пропускат на 6, вместо на 3 трасета.

Трафикът на товарни автомобили на ГКПП Русе Дунав мост, Силистра, Дуранкулак и Оряхово трафикът е нормален.

На границата с Република Гърция: Преустановено е преминаването през ГКПП Златоград поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите гранични пунктове за влизане временно се пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони. На ГКПП Кулата трафикът е е интензивен на вход за товарни автомобили. Трафикът на товарни автомобили на ГКПП Капитан Петко войвода и ГКПП Илинден е нормален.

На границата с Република Сърбия: на ГКПП Връшка чука и ГКПП Калотина трафикът на товарни автомобили е нормален. На двата пункта от сръбска страна не се пропускат пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани. Преустановeно е преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП Олтоманци, ГКПП Стразимировци и ГКПП Брегово.

На ГКПП Гюешево, ГКПП Златарево и ГКПП Станке Лисичково трафикът е нормален на товарни автомобили. На влизане в Република Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП Гюешево. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир. По информация на македонските гранични власти, няма да бъдат пропускани празни товарни автомобили от 22 до 7 часа в двете посоки.

На границата с Република Турция: на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево трафикът на товарни автомобили е нормален. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Български граждани се пропускат на влизане в България на трите пункта на българо-турската граница. Република Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови в епидемиологично отношение страни. Не е преустановено преминаването на български товарни автомобили. 

РДГП Бургас: Във връзка със създалата се епидемиологична обстановка до второ нареждане е отменено посещението на моторен ферибот „Героите на Севастопол“ в Пристанище Варна.


От 20 март до 17 април 2020 г. България въведе забрана за влизане на територията на страната, за всички граждани на трети страни - през всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства.

Продължава да е в сила забраната за влизане на територията на Република България  на лица, пристигащи от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство:

  • Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария
  • изключение са българскитее граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на Република България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

Забраната не засяга граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на горепосочените.

Настоящата забрана не се прилага към:

  • - здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;
  • - транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;
  • - дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;
  • - лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

От 18.03.2020 временно е въведена забрана за влизането  и преминаването  през територията на България на тежкотоварни автомобили, пристигащи от Ислямска Република Иран.

c