Култура Общество

Ден на врабчето – птичката обичаща оживените места

Най-големият враг на врабчетата са котките, но не те за съжаление са причината за драстичното намаляване на този вид птици. Според орнитолозите  замърсяването на въздуха, липсата на достатъчно зелени площи, презастрояването са част от причините, поради които популацията  им намалява.

Така се появява Световният ден на врабчето, честван за първи път през 2010 година, като идеята е да се  привлече вниманието върху тази близка до ежедневието ни птица.

Премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шума в градовете са също сред причините за тяхното изчезване. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщава на сайта си за намаляването на врабчетата и в България, което е  реален индикатор за случващото се около нас.

Ето няколко интересни факта за врабчетата, които  те споделят:

  • Врабчетата са много социални и живеят в колонии.
  • Те произхождат от Африка, но са се разселили в Европа и Азия, а с намесата на човека са били заселени в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия. 
  • В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското. За италианското врабче се смята, че е стабилизиран хибрид между домашното и испанското врабче, но има и учени, които го признават за отделен вид.
  • За разлика от много други птици, врабчетата не могат да бъдат срещнати в горите и пустините. Те предпочитат живота в близост до населените места .
  • Въпреки че врабчетата не принадлежат към групата на водните птици, те могат да плуват много бързо, когато се спасяват от хищници.
  • Врабчетата  летят със скорост от 38,5 км/час, но  могат да достигнат скорост от 50 км/час.
  • Доскоро се смяташе, че врабчетата са моногамни. Последните генетични анализи обаче показват, че само малък процент от яйцата съдържа ДНК от двамата родители (или с други думи: и мъжките, и женските врабчета са склонни към изневяра).
  • Врабчетата строят гнезда под покривите, под мостове или в хралупи на дървета, но и сред клоните на дървета и храсти.
  • Врабчетата са много адаптивни птици – някой от тях живеят и се размножават в пещери под земята. Други прекарват целия си живот в складове
  • Повечето двойки се опитват да отгледат поне 2-3 люпила на година. Периодът на мътенето отнема само 11 дни, а две седмици по-късно младите птици напускат гнездото.

 Да се погрижим да ги запазим сред нас!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *